Hopp til innhold

Kabeltyv på Østfoldbanen

En person har vært i sporet på Østfoldbanen og stjålet en del av en kabel. Det har ført til at banen har stått i hele dag, og fortsatt jobber Jernbaneverket på spreng for å erstatte kabelen tyven tok med seg.

Togtrøbbel
Foto: Nils Bjarne Foss / NRK

Det har vært stans i all togtrafikk i begge retninger mellom Ski og Oslo sentralstasjon siden klokka 7.15 i dag tidlig.

Trolig blir ikke banen åpnet før tirsdag morgen

Flere tusen rammet av kabeltyv

Flere tusen reisende er rammet.

Det er en uvanlig togfeil Jernbaneverket jobber med, og det er årsaken til at det tar tid å få fikset problemet.

- En person har vært i sporet og kuttet av biter av kabler. Inne i disse kablene er det 12 tråder, som må skjøtes en og en. Dette er komplisert og det tar lang tid, sier informasjonssjef i jernbaneverket Ellen Svendsvold.

Kan ha vært ute etter kobber

Flere steder ved Loenga er tele- og fiberkabel stjålet. Forholdet ble umiddelbart meldt til politiet som nå etterforsker saken, skriver Jernbaneverket på sine nettsider.

- Noen har kappet av og stjålet disse kablene. Jeg har hørt om lignende tilfeller i utlandet hvor slike kabler blir stjålet og solgt som skrapmetall, sier Nordli.

I Sverige har man i lang til vært plaget av tyverier av kabler som inneholder mye kobber. Prisen på kobber er rekordhøy, mye takket være stor etterspørsel fra blant andre Kina, skriver Fredriksstad Blad. 

 

Manuell styring

Seks signalanlegg er slått ut etter tyveriet. Jernbaneverket ønsket først å forsøke å styre trafikken manuelt ved hjelp av telefon, men fordi det er så mange signalanlegg som er satt ut av spill, er dette ikke mulig. 

Dermed må alle reisende i begge retninger mellom Ski og Oslo fortsatt ty til alternativ transport.

Pendletrøbbel

Det ble i formiddag annonsert at problemene skulle være løst før klokken 14, men en time sa Jernbaneverket at banen trolig vil være stengt til i morgen tidlig.

I morges brukte mange flere timer på å komme seg på jobb fordi NSB hadde store problemer med å skaffe alternativ transport til de reisende.

- I og med at det ikke går tog, må NSB skaffe alternativ transport, og det er et arbeid som går særdeles trått akkurat nå. Årsaken er at det er ferieavvikling også i busselskapet, slik at det er få tilgjengelige busser akkurat nå, sa informasjonssjef i NSB, Åge-Christoffer Lundeby, til Østlandssendingen i dag tidlig.