T-bane eller trikk til Kollen?

Uenighet om Holmenkollbanen skaper trøbbel for planleggingen av ski-VM i 2011.

T-bane og trikk
Foto: Cornelius Poppe/Tor Richardsen. Montasje: NRK / Scanpix

Det er mindre enn tre år før Oslo arrangerer ski-VM, men ingen kan foreløpig svare på hvordan flere hundre tusen mennesker skal fraktes til og fra Holmenkollen.

- Vi har ingen fullgod løsning

- Jeg må si at vi i dag ikke har en fullgod løsning på det spørsmålet, men vi håper vi får det snart, sier Svein Aaser, som er styreleder for VM i 2011.

370.000 tilskuere er ventet til Holmenkollen i løpet av de 11 VM-dagene i 2011. Hvordan Holmenkollbakken og resten av anlegget vil se ut, fikk vi vite på en pressekonferanse tidligere i uka.

Les mer og se skissene: Slik blir nye Holmenkollen

På den samme seansen uttrykte styreleder for mesterskapet, Svein Aaser, en viss bekymring for at ingen kan si hvordan publikumsmassene skal komme seg til og fra.

T-bane vs. trikk

Problemet er den dels antikvariske Holmenkollbanen. Banen må rustes opp uavhengig av VM; spørsmålet er bare hvordan.

Styret i kollektivselskapet Ruter går inn for at banen blir en trikkelinje med en kapasitet på omlag 3.000 passasjerer i timen.

Samferdselsbyråd Peter N. Myhre har tidligere uttalt at strekningen bør få moderne t-banestandard, slik at den kan frakte 9.000 reisende hver time.

Trenger svar

Knut Gabestad, direktør for Samferdselsetaten, har oppgaven å lede transportplanleggingen foran mesterskapet. Han mener det er vanskelig å dimensjonere den øvrige tilbringertjenesten uten å få svar på hva slags framkomstmiddel som velges.

- Hvis det blir en trikkeløsning må man nok sette inn et betydelig antall busser. Med en t-baneløsning vil busstilbudet kunne reduseres en del, sier han til NRK Østlandssendingen.

Bystyret bestemmer

Samferdselsbyråd Peter N. Myhre sier at byrådet kommer med sin anbefaling om Holmenkollbanen til uka. Deretter er det opp til bystyret å velge mellom trikk og T-bane.

Dagens bane har en kapasitet på 1.000 passasjerer i timen, og Gabelstad håper nå politikerne klarer å bestemme seg i tide.

- Vi er jo allerede i 2008, så jeg tror det er viktig å få denne bestutningen nå denne våren, avslutter Gabestad.