NRK Østfolds reportere Finn-Børge Stenbek og Trond Øyvind Karterud har reist rundt i Sverige i sommer for å teste svenske klassikere langs vestkysten.
De prøvde hardt å finne, se og ikke minst smake på en såkalt smørgåstårta, men uten hell.
– Vi har prøvd å se en. Vi forsøkte i Fjällbakka, i Grebbestad, Bovallstrand og Smögen. Men vi fant det ikke, forteller Trond Øyvind.
- Hør alt fra Käcka glada glossar her
Blanding av måltider
Det har deres svenske kolleger i Sveriges Radio fått greie på. Derfor inviterte de på smørgåstårta i direkte på svensk radio i Uddevalla.
Programlederen kan nesten ikke tro at de ikke vet hva smørgåstårta er.
– Kake spiser vi til fest etter middagen. Men dette høres ut som en blanding. Det er slått sammen to måltider til ett. Her er det mat kamuflert i en kake, sier Finn Børge.
– Vi traff på et par svenske jenter i Munkedalen som sa at vi burde smake smørgåstårta. De sa det var veldig viktig at tårten er laget riktig, den skal ikke være for «kladding». Vi skjønte ikke helt hva det betydde, forteller han videre.
Hør hvordan det gikk da gossarna testet smørgåstårta:
Fryktet verre
Nordmennenes beskrivelse av retten de aldri har sett før får til og med svenskene til å stusse over hva det er de spiser.
– Har nordmennene rett som lurer på hva det er vi holder på med? Hvitt brød med kjøttpålegg, reker og majones i en kavalkade av kalorier, spør den svenske programlederen Tommy.
Og i radiostudioet i Uddevalla finner de frem tallerkener, bestikk og så klart en rund smørgåstårta.
– Jeg hadde fryktet verre. Jeg hadde fryktet litt for mange rare smaker satt sammen i en og samme kake. Men jeg tror ikke det er en rett vi skal få med oss tilbake til Norge, sier Trond-Øyvind etter å ha tatt en stor smak.
Finn-Børge derimot har en annen oppfatning av den svenske retten.
– Det var jo kjempegod. Det minner meg om en litt stor sandwich med lag på lag. Dette er ikke bare akseptabelt, men noe kokker bør sette i gang med å lage, sier han.
Fikk du lyst til å smake selv? Her er oppskriften på svensk smørgåstårta.