Hopp til innhold

Svenskene diskuterer hvor mange ulver de trenger

Den svenske diskusjonen om hvor mange ulver de skal ha i landet fortsetter. Den siste forskningsrapporten konkluderer med at det bør være mellom 400 og 500 ulver i Sverige.

Hylende ulv

Svenskene blir ikke enige om hvor mange ulver de trenger i landet.

Foto: Gladysheva Olga / Colourbox

I november vedtok länstyrelsen i Värmland at det kunne felles 24 ulver i vårt svenske nabofylke. Dette vedtaket ble opphevet av den svenske forvaltningsretten. Den svenske jegerforbundet anket forvaltningsrettens beslutning inn for kammerretten. En avgjørelse derfra ventes i begynnelsen av denne uken.

370 ulver i Sverige

Nå diskuteres det hvor mange ulver de skal ha i Sverige. I fjor vinter ble det beregnet at det var 370 ulver i landet totalt. Naturvårdsverket har, på grunnlag av et vedtak i Riksdagen, bestemt at 270 dyr skal være tilstrekkelig som et absolutt laveste nivå i Sverige.

Nå viser en rapport som Naturvårdsverket har bestilt fra en britisk forsker at 270 ulver antagelig ikke holder, selv om stammen får påfyll av ulver fra Finland og Russland, melder Sveriges Radio Värmland.

– Trenger opp mot 500 dyr

Svenske forskere setter spørsmålstegn ved de genetiske analysene som rapporten bygger på. Men rapporten støtter utspill fra både svenske og utenlandske populasjonsgenetikere som har ment at det er behov for mellom 400 og 500 ulver i Sverige som et minimum.