Ølkjøp til 18-åringer her kan ende med fengsel

Kjøper du øl og vin på polet i Sverige til en 18-åring, langer du. Det kan bety bot og i verste fall fengsel.

SYSTEMBOLAGET

BILLIG: Nesten halv pris på flere drikker som er populære blant norsk ungdom, gjør at mange handler i Sverige. Men selv om alkoholen er tillatt i Norge til 18-åringer, er det strengere regler i Sverige som gjelder.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Norske og svenske tollregler gjør at det fort kan gå i kluss. Spesielt når det gjelder aldersgrensen for å kjøpe vin og øl i Sverige. Her må man nemlig være 20 år for i det hele tatt få handle på polet. Men man må være 18 år for å ta med vin og øl fra Sverige til Norge.

– Vi i tollvesenet forholder oss ikke til annet enn at vedkommende har kjøpt alkoholen i beskattet stand, sier Asle Farberg, avdelingssjef for grensekontrollen i Tollregion Øst-Norge.

– Norsk lov gjelder

For å kunne handle på Vinmonopolet her i landet, må du ha fylt 18 år for kjøp av øl, vin og andre produkter med lavere alkoholstyrke enn 22 prosent. For over 22 prosent må du være 20 år.

I Sverige er grensen 20 på alle varer på Systembolaget. 18-åringer har ikke lov til å handle der i det hele tatt. Men de er gamle nok til å ta med alkoholen inn til landet.

Asle Farberg, Tollregion Øst-Norge

NORSK LOV: Asle Farberg i Tollregion Øst-Norge sier de kun forholder seg til norsk lov ved innførsel til Norge.

Foto: Tolllvesenet/nyebilder.no

Tollvesenet bryr seg ikke om hvor alkoholvarene er kjøpt. Bare at de er kjøpt på lovelig vis.

– Vi må bare forholde oss til norske regler. I Danmark må man være 16 år for å kjøpe øl, så vi følger norsk lov ved innførsel, forklarer han.

Det betyr at polvarer 18-åringen fint kan handle på polet hjemme, ikke er lovlige varer i Sverige.

– Svært alvorlig

For å innføre øl, vin og tobakk må du være 18 år eller mer. Skal du ta med deg brennevin og lignende over 22 prosent, må du være 20 år eller mer.

Her har du oversikt over kvoten du kan ha med deg til Norge

Ifølge svensk politi risikerer man både bot og fengsel i verste fall inntil fire år.

Det er strengt forbudt å selge, kjøpe eller gi bort sterkøl, vin eller sprit til personer under 20 år, sier fungerende pressesjef i Systembolaget, Ida Thulin Ingerö.

De nekter folk å handle hvis de mistenker langing.

– Vi politianmelder ikke, men har et nært samarbeid med politiet. Vi ser svært alvorlig på langing. Det er et brudd på alkoholloven.