Stjålet verktøy ble funnet ved ambassadebolig

Da Yngve Soldal oppdaget at noen hadde stjålet en maskin fra byggeplassen, kastet han seg i bilen for å spore den opp via GPS.

Yngve Soldal med anleggsmaskinen som var stjålet

Anleggsleder Yngve Soldal fant igjen anleggsmaskinen med GPS-sporing.

Foto: Truls Tunmo / Byggeindustrien/bygg.no

– Det er fortvilende. Vi bruker mye tid og penger på dette, sier anleggsleder Yngve Soldal i entreprenørselskapet Marthinsen & Duvholt.

Mandag i forrige uke oppdaget han at en maskin var borte fra anleggsplassen på Greverud i Oppegård i Akershus. Det dreide seg om en såkalt vibroplate som brukes til å banke sammen steinmasse.

Det var nettstedet Bygg.no som først omtalte saken

Fulgte sporene

Dagen etter satte anleggslederen seg i bilen for å spore opp vibroplaten. Den var nemlig merket med en liten GPS-brikke som fortalte hvor den befant seg. Sporene pekte mot Frogner og den svenske ambassadørboligen i Incognitogaten 27.

Ambassadørens residens er under oppussing.

– Jeg sto parkert litt oppe i veien. Så kikket jeg litt rundt og så at den litauiske varebilen sto der. Jeg har 16–17 meter feilmargin på GPS'en. Den kunne ikke være så mange steder, sier Yngve Soldal.

Den svenske ambassadørboligen

Den svenske ambassadøren bor ikke i residensen under oppussingen.

Foto: Bård Nafstad / NRK

– Hadde slipt vekk kjennemerke

Soldal hadde ringt politiet. De gikk sammen med ham inn.

– Jeg tror arbeiderne skjønte hva som var på gang. De virket nervøse, forteller Soldal.

– Vi fant vibroplaten inne i varebilen med en gang og jeg kunne bekrefte at det var vår.

Hva sa de som jobbet der?

– De sa de hadde funnet den langs veien. Vi har risset inn Marthinsen & Duvholt i stålet. Det hadde de slipt vekk og sparklet over. Sparkelen var fremdeles våt.

Tre arbeidere ble pågrepet av politiet der og da. To av dem har fått et forelegg på 15 000 hver for heleri, forteller politiadvokat Jørgen Brodal.

– Vi har en god del anmeldelser for anleggstyveri og vi anbefaler alle å GPS-merke verktøy, sier Brodal. Det er en god måte å sikre seg på.

Jobber ikke der lenger

– Det er veldig beklagelig at slike ting skjer, sier Jimmy Blomgren, daglig leder i Nordiska Byggporten som er entreprenør på ambassadeboligen.

Litauerne jobbet i et byggfirma som var leid inn som underentreprenør. Bedriften ble umiddelbart fjernet fra byggeplassen.

Den svenske ambassaden anser seg ikke som berørte i saken.

Et stort problem

– Verktøy og anleggsmaskiner er populært tyvgods, på linje med pc og sykler, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If.

Sigmund Clementz

Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If.

Foto: If

Ifølge Clementz er tyverier et stort problem på byggeplasser over hele landet. Ofte havner tyvgodset i Øst-Europa.

– Vi har vært i utlandet og hentet tilbake anleggsmaskiner, sier han.

Til sammen ble det stjålet verktøy for 100 000 kroner fra byggeplassen på Greverud i april. Maskinen som Yngve Soldal sporet opp har en verdi på 15 000 kroner. Nå vil han merke alt verktøy de har.

– Det er fælt at det er folk i vår egen bransje som driver med dette på si, sier Soldal.