– Foreldre som ikke klarer å sende med barna skolefrukt er evneveike

Emil Engeset, leder for Unge Høyre i Østfold, mener det ikke er det offentliges oppgave å sørge for at skoleelevene spiser frukt og grønt.

Emil Engeset, Unge Høyre i Østfold

Skolemat er foreldrenes ansvar og jeg mener folk som ikke kan ta ansvar for viktige ting er evneveike, sier Engeset.

Foto: NRK / NRK

Fra høsten 2007 ble det innført gratis frukt til alle rene ungdomskoler og 1 til 10-skoler i Norge.

Målet var å øke forbruket av frukt og grønnsaker blant grunnskoleelever. Ordningen har gjentatt ganger blitt utsatt for sterk kritikk, blant annet fordi flere skoler opplever at frukten går rett i søpla .

LES OGSÅ:

– Evneveike

Østfold fylkeskommune har i flere år tilbudt elevene på de videregående skolene gratis skolefrukt.

I går la fylkesrådmannen frem sitt budsjettforslag for 2012. Der ønsker han å bruke 3,5 millioner kroner på frukt og grønt i skolen neste år.

Unødvendig, mener Emil Engeset (21), leder av Østfold Unge Høyre og bystyrerepresentant i Sarpsborg.

Han mener pengene bør heller brukes til å bedre undervisning og går knallhardt ut mot foreldrene i dagens utgave av Fredriksstad Blad.

– Foreldre som ikke klarer å sende med barna skolefrukt er evneveike. Skolemat er foreldrenes ansvar og jeg mener folk som ikke kan ta ansvar for viktige ting er evneveike, sier Engeset.

LES: Vil ikke betale for frukten

– Kunne finansiert syv lærerstillinger

Overfor NRK.no utdyper den unge høyrepolitikeren utspillet nærmere.

– Jeg ønsker jo å skape debatt. Og jeg mener at småting som matpakke og frukt kan folk ta ansvar for selv. Evneveik er kanskje et sterkt ord for andre, men som politiker er det er viktig å bruke sterke ord på viktige ting, sier

Han viser til at de 3,5 millioner kronene som skal gå til frukt og skolemat kunne finansiert opp til syv lærerstillinger.

– Politikk handler om prioriteringer. Jeg vil heller satse på bedre skole og bedre lærere, enn å sende fylkesrådmannen på Kiwi for å handle frukt og grønt - en jobb foreldrene og eleven fint kan klare selv, sier Engeset.

– Svært uheldig språkbruk

Leder for Østfold AUF, Elise Vaagen, liker dårlig hvordan Engeset angriper foreldrene med sitt utspill.

– Jeg synes han har en svært uheldig språkbruk. AUF debatterer gjerne kvaliteten i skolen, men vi vil ikke være med på en debatt som er med på å stigmatisere foreldre, sier Vaagen.

Men er det ikke bra at saken får oppmerksomhet?

– Jo, det kan du si. Men med ordbruken sin flytter Engeset fokuset bort fra det saken egentlig handler om, nemlig kvaliteten på skolen, mener Vaagen.