Facebook sperret profilen til drapssiktet 37-åring

Facebooksiden til en av de som er siktet for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne ble rent ned av hets og drapstrusler. – Et ønske om hevn, mener forsker.

Skjermdump fra Facebook

Flere hatefulle innlegg ble skrevet på siden til den siktede etter at han ble pågrepet mandag kveld.

– Det er ikke vi som har stengt siden, sa politiinspektør Hanne Kristin Rohde under en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Kort tid senere bekrefter Facebook at det er de som har sperret profilen til den 37 år gamle mannen som er siktet i Sigrid-saken. En rekke hatmeldinger er blitt lagt ut på siden hans.

Årsaken til sperringen skal være klager på innholdet på mannens profil. Disse klagene skal ha kommet før Sigrid-saken.

– Jeg kan ikke si om det er tilfeldig at profilen ble stengt akkurat nå, sier Thomas Myrup Kristensen, policyansvarlig i Facebook Norden, til NTB.

Saken har vært behandlet av Facebooks hovedkontor i Dublin, som bestemte at profilen skulle sperres.

– Tydelig et ønske om hevn

Thomas Wold, stipendiat ved Psykologisk institutt ved NTNU.

Stipendiat Thomas Wold ved NTNU forsker på sosiale medier.

Foto: NTNU SVT/Nils Heldal

Flere hatefulle innlegg er blitt skrevet til den siktede siden han ble pågrepet mandag kveld:

«Du er psykopat jævla tjukke helvete! heng deg asap», «du er en syk mann du burde havne i fengsel og der vil du råtne og dø !»

«Syk motherfucker, hadde gitt deg noen skudd i kneet og torturert deg i flere dager, før du hadde dødd smertefullt.. horeunge..»

– Det er en generell trend at folk tar i litt ekstra når de sitter bak et tastatur enn når de snakker med noen ansikt til ansikt. Særlig i en sak som har pågått lenge og som gjør mange opprørt, sier Thomas Wold.

Han stipendiat ved Psykologisk institutt ved NTNU og har forsket på sosiale medier. Han tror et manglede hevnaspektet ved norsk straff som er er lite fremme i diskusjonen om rettsvesenet kan forklare folks behov til å ytre seg på sosiale medier.

– Det er ikke korrekt å mene at en fengselsstraff også skal være hevn for det du har gjort, men ett ønske om hevn er fortsatt tilstede hos veldig mange. Og man har kanskje ikke så mange andre steder der man kan yte slike politisk ukorrekte synspunkter.

Rett før klokken 10 onsdag morgen ble kontoen til den siktede 37-åringen sperret.

Artikkelen forsetter under bildet

Facebook-hets mot drapssikta i Sigrid-saka

Rett før klokken 10 onsdag morgen ble kontoen til den siktede 37-åringen sperret.

Foto: Skjermdump frå Facebook

Politiet kan få tilgang

Ifølge Thomas Myrup Kristensen har Facebook fortsatt profilen, og politiet kan få tilgang til den dersom det er behov for det.

Mannen har hatt sin profil siden 18. mai 2010, og siden da er det blitt skrevet relativt korte oppdateringer fram til 15. juli i år.

Fra denne datoen og fram til 5. august, da Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant, er det ikke blitt lagt ut noen meldinger.

Men etter 19. august er det blitt publisert svært lange meldinger om blant annet politiet.