Hopp til innhold

Snøværet skapte store forsinkelser på Gardermoen

Oslo Lufthavn Gardermoen (NRK): Nesten samtlige flyavganger fra Gardermoen var mandag forsinket da vinteren gjorde et comeback. Mange passasjerer måtte vente i timevis i avgangshallen.

mye snø på flyplassen Gardermoen

MYE SNØ PÅ FLYPLASSEN: Mange reisende har måttet vente lenge på å komme av gårde i dag. Dette bildet ble tatt på Oslo lufthavn ved 10-tiden mandag formiddag.

Foto: Tipser

April kan være lunefull. Mandag ettermiddag var de aller fleste avgangene fra Oslo Lufthavn merket med «ny tid». I tillegg var mange flyvninger kansellert.

På Oslo lufthavn har alle tilgjengelige mannskaper vært ute for å fjerne snøen fra rullebanene i løpet av dagen.

– Det betyr at vi i kortere perioder må stenge rullebanene for å klargjøre dem, og da vil flyene stå den stunden som trengs, sa kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud til NRK tidligere i dag.

Det førte til at rullebanene ble stengt og åpnet om hverandre i rykk og napp gjennom dagen.

De reisende har derfor måttet regne med en del forsinkelser og innstillinger.

Skoleklasse venter på Gardermoen

Mandag kveld satt en skoleklasse fra Fitjar videregående skole og ventet på et sted å bo for natten. Klassen mistet flyet til Polen og må vente over ett døgn på neste avgang.

Foto: Trond Lydersen / NRK

Skoleklasse mistet flyet

I 19:30-tiden møtte NRK en skoleklasse fra Fitjar som skulle på klassetur til Gdansk i Polen. De hadde startet reisen klokken 06 i morges, men på grunn av problemene på Gardermoen, måtte de vente i flere timer på flyplassen i Haugesund.

– Vi har ventet i 12 timer på flyplasser i dag. Planen er å reise til Gdansk i Polen, men det må vi utsette til i morgen kveld kl. 19, sier Stine Korsvik.

Nå venter elvene på et sted å bo, og må innse at klasseturen blir langt kortere enn planlagt.

Flyplassledelsen på Gardermoen håper at trafikken er i rute igjen tirsdag morgen.

Laster Twitter-innhold

Trafikkaos

Ifølge Meteorologisk institutt er det 32 år siden sist det ble målt 4 cm snø på Blindern i Oslo så sent på året. Instituttet sendt ut OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold over store deler av Østlandet.

Mandagens snøfall skapte store problemer i trafikken på Østlandet. Mange biler var dårlig skodd på snøføret fordi eierne hadde skiftet til sommerdekk.

Snøværet førte til store forsinkelser på bussene i Oslo og Akershus mandag formiddag. På E16 kjørte bilister mot kjøreretningen.

Politi, brannvesen og veimyndigheter meldte om mange utforkjøringer og andre uhell i morgentrafikken. Heldigvis var det ingen alvorlige personskader.

Også kollektivtrafikken slet. Oslo lufthavn har halv kapasitet fordi rullebanene brøytes. Fly fra andre steder i landet har blitt stående før de kunne ta av i retning Gardermoen.

Mange skademeldinger

Mandag fikk forsikringsselskapet If inn 25 prosent flere skademeldinger enn normalt.

– I dag har det vært mange småskader. Mange som har kjørt inn i hverandre, kjørt inn i sin egen portstolpe og utfor veien. Men heldigvis kan ikke vi se at det har vært noen personskader, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz

Han forteller at mange tar sjanser og sier at de bare skal kjøpe brød og melk.

– Butikken ligger bare noen hundre meter ned i veien, og så går det galt

Forsikringsselskapet råder nå folk til å følge ekstra godt med på værmeldingen i dagene som kommer.

Biler, busser og vogntog har kjørt av veien

Biler, busser og vogntog har kjørt av veien i snøkaoset

Kjørte mot kjøreretningen i tunnel

Politiet har ikke registrert noen alvorlige ulykker.

– Det har vært noen få lettere ulykker uten personskader. Folk har respektert kjøreforholdene, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli i oslopolitiet. Han forteller imidlertid om farlig oppførsel i biltrafikken.

– Vi har hatt to alvorlige hendelser i Skui-tunnelen i Bærum i forbindelse ved køen på Sollihøgda nordover på E16. To bilister kjørte i motgående retning i tunnelen, og det har ført til flere farlige hendelser. Heldigvis unngikk de sammenstøt, sier Stokkli.

Trappet ned vinterberedskapen

Statens vegvesen brøytet og saltet veiene i morges, men siden vi er langt inne i en vårmåned tar det noe lengre tid.

– Vi trappet ned vinterberedskapen fra 15. april og ligger på rundt halv kapasitet, sier seksjonssjef for drift hos Statens vegvesen i Akershus, Trond Holtvedt til NRK.

– Det har kommet litt mer snø enn vi kunne ønsket oss, men vi prioriterer de største veiene og håper at snøværet går over til regn utover dagen, sier Holtvedt.

Glatte veier hindret bussene

– Våre busser har helårsdekk, men slet på det glatte føret en del steder, sier pressevakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen til NRK mandag formiddag.

– Bussene har også hatt problemer fordi noen veier har vært sperret av biler på sommerdekk, legger han til.

De fleste bussrutene i Akershus og Oslo er i gang igjen, opplyser Ruter mandag formiddag, men det er en god del forsinkelser i Follo, Bærum og på Romerike. I Oslo er bussrute 56 til Solemskogen innstilt og rute 51 til Maridalen snut på Hammeren.