Slike tenner skremmer tannlegene

Ungdom med syreskader på tennene er et økende problem. Nå vil tannpleierne her i landet ha mer opplæring i ungdomsskolen.

Syreskader på tennene

Slik ser tennene ut når de er hardt angrepet av syreskader. På ungdom ser man at tennene begynner å bli gjennomsiktige i kantene.

Foto: Norsk tannpleierforbund

Svake tenner, problemer med ising og flere hull er noen av konsekvensene ved syreskader på tennene.

Nå ser både tannleger og tannpleiere at utviklingen går i helt feil retning og at stadig flere ungdommer har syreskader på tennene.

En undersøkelse som er gjort av odontologisk fakultet viser at hver tredje 18-åring i Oslo har syreskader på tennene. Nå roper tannpleierne varsku.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anne K. Svanæs

35.000 Østfold-barn har fått opplæring i fylket de siste fem årene. Nå vil Anne K. Svanæs at ungdommene skal få samme tilbud.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Store forskjeller

Anne K. Svanæs er leder i Norsk tannpleierforbund i Østfold og er en gang i uken på besøk hos skoleelever i barneskolen. Der får de opplæring i alt fra skikkelig tannpuss, til viktigheten av fluor.

I tillegg legges det stor vekt på innprenting av gode spise- og drikkevaner.

Det er store forskjeller fra kommune til kommune her i landet på hvilke elever som får besøk av tannpleier i klasserommet. For Svanæs, som besøker andre, fjerde og sjuende klasse, ser hun behovet for en slik opplæring. Nå vil forbundet hennes også ha en tilpasset opplæring i ungdomsskolen.

– Vi ser at flere ungdommer har syreskader på tennene. Det virker som om de ikke vet helt konsekvensene av å drikke brus og juice.

Les også:

Hun forteller at ungdom er i en voldsom utvikling i overgangen fra barneskole til ungdomsskole.

– Alle som har barn har sikkert sett hvor mye som skjer i den tiden. De slippes mer løs, mange har med penger på skolen og handler mer i kiosken utenfor. Vi kan ikke kontrollere alt de gjør, men vi kan advare mot å ødelegge tennene sine.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Camilla Hansen Steinum

President i Den norske tannlegeforening, Camilla Hansen Steinum, mener all forebygging er bra.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Svanæs får støtte av president i Den norske tannlegeforening, Camilla Hansen Steinum.

– Vi synes all forebygging er bra og ser at det er flere som får syreskader på tennene. Jo tidligere man begynner å forebygge, jo bedre. Vi har ikke vært gode nok på forebygging, mener hun.

Kjent problemstilling

Regjeringen er kjent med denne problemstillingen og Helse- og omsorgsdepartementet er glad for at NRK belyser saken.

Tannpleiere foretar jevnlige undersøkelser av tann- og munnhelsen hos barn og ungdom, og er ofte de første til å avdekke syreskader på tennene.

– Departementet er kjent med at det stadig oftere meldes om unge voksne som har omfattende skader på tennene, men har ingen oversikt over omfanget på generelt basis.

President i Den norske tannlegeforening, Camilla Hansen Steinum, menermer drikking av juice og brus er hovedgrunnen til at man får syreskader på tenne

Les også: