Måtte reise 100 mil for rotfylling

Elisabeth E. Hamidi trengte akutt tannlegehjelp, men endte med å reise Finnmark på tvers.

Langt til tannlegen

Lang vei til tannlegen: Elisabeth E. Hamidi måtte reise langt for å reparere ei knekt tann.

Foto: Scanpix/Privat

Det var onsdag i forrige uke at Elisabeth. E. Hamidi (31) fra Vadsø fikk en skade på ei tann, som hun oppdaget da hun satt og spiste.

Hun kontaktet tannlegetjenesten i byen for å få hjelp, men det var lettere sagt enn gjort, skriver avisa Finnmarken i sin papirutgave i dag.

Nær sagt alle tannlegene hadde nemlig reist på en konferanse i Bergen.

– Bare en tannlege var på jobb den dagen, og hun hadde ikke tid til meg. Jeg fikk beskjed om at første ledige time var mandag, forteller Elisabeth.

Hadde store smerter

Hamidi hadde store smerter i tanna, og klarte ikke å spise eller få sove om natta.

Hun bestemte seg for at fem dager ble for lenge å vente, og ringte tannleger i nabobyene Vardø, Kirkenes, Tana og Varangerbotn. Heller ikke her kunne noen hjelpe henne.

Måtte fly 100 mil

Hamidi tok til slutt kontakt med en privat tannlege i Alta – rundt 50 mil fra Vadsø. Der fikk hun beskjed om å komme med en gang. Og plagene var så store at Elisabeth valgte å sette seg på flyet.

– Jeg kjøpte flybillett til Alta, og reiste dit dagen etter. Billetten kostet 2.300 kroner, og de pengene får jeg ikke tilbake, sier Hamidi.

– Helt sinnssykt

Elisabeth E. Hamidi sier hun er sjokkert over den dårlige kapasiteten hos tannlegen i Vadsø.

– Det er uforståelig for meg at de kan la alle tannlegene reise bort samtidig. Og at man er tvunget til å reise så langt for å få hjelp er helt sinnssykt.

Har ikke krav på akutthjelp

Fylkestannhelsesjef i Finnmark, Torill H. Lauritsen, sier voksne pasienter ikke er prioritert når det gjelder tannlegehjelp.

– Voksne skal bruke private tannleger, men de som må ha akutthjelp skal prioriteres såfremt det er kapasitet, sier hun til Finnmarken

Tannhelsejefen beklager situasjonen Elisabeth E. Hamidi havnet i, men sier det er noe man må regne med.

– Jeg kan bare beklage, men det er slik systemet er.