Slik blir nye Holmenkollen

Dette er den nye Holmenkollbakken som skal stå ferdig neste år. Ovarennet er nærmest en blåkopi av vinnerutkastet fra arkitektkonkurransen, Holmenkollen Fyr (innfelt).

Nye holmenkollen (til venstre) og vinneren av arkitektkonkurransen (innfelt)
Foto: Oslo kommune/Julien de Smedt Architects (innfelt)

Utbyggingsplanene i Holmenkollen fram mot ski-VM i 2011 ble presentert på en pressekonferanse i Skimuseet mandag kl. 14. Størst spenning har det vært knyttet til den arkitektoniske utformingen av tårnet, Oslos kanskje fremste landemerke.

Og tårnet blir altså bygget i tråd med utkastet til den dansk-belgiske vinnerarkitekten JDS Architects, Holmenkollen Fyr.

Maks 920 millioner

«NYE HOLMENKOLLEN FYR - EXTENDING TRADITION»

Vinneren av atkitektkonkurransen.

Foto: Arkitekttegning

Det er byrådet som har tatt den endelige beslutningen om hvordan bakken skal se ut. Det skjer etter at bystyret i desember vedtok at hele anlegget ikke måtte koste mer enn 900 millioner kroner.

Det inkluderer ny storbakke i Holmenkollen, ny normalbakke i Midtstulia, ny langrenns- og skiskytterstadion og nye løypetraséer. Siden bystyrets vedtak har stat og kommune spyttet i 20 millioner kroner ekstra til skiskytterstadion i forbindelse med søknaden om VM i skiskyting i 2013.

Mindre bakke

Da bystyret vedtok kostnadsrammen på 900 millioner kroner, ble det samtidig klart at man måtte bygge en noe mindre bakke enn opprinnelig planlagt, K117 i stedet for K122.

Den største besparelsen er knyttet til at man slipper å vri aksen på bakken, noe som forenkler arbeidet med unnarennet og tribuneanlegget betraktelig.

Bredden ute

Nye Holmenkollen

Slik blir holmenkollen

Foto: Oslo kommune

Mange av de planlagte fasilitetene for breddeidretten er også kuttet ut. Det gjelder for eksempel småbakkene i Midtstulia, tilrettelegging for helårshopping og asfaltert langrennstrasé.

Men tårnkonstruksjonen blir omtrent slik som arkitekten tenkte seg. Byrådet har også vurdert å bevare større deler av dagens ovarenn, men endte altså opp med Holmenkollen Fyr.

Rivingen av den gamle bakken starter i september/oktober. Byggingen av den nye tar til i januar 2009. Allerede i desember samme år skal bakken stå ferdig. Den første store konkurransen blir prøve-VM i 2010.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus.

Les også:

Bygger Holmenkollen Fyr light

Truer med rettsak i Holmenkollen

Uenighet om kollen-bruk

Bred enighet om å vrake nye Kollen

Budsjettsprekk på 800 prosent

Fortsatt usikkerhet rundt Kollen

Byrådet sier nei til nye Kollen

- Bra skiforbundet er postive

Skiforbundet går for rehabilitering