Skatteforlik mellom Saugbrugs og kommunen

Etter en årelang milliontvist om eiendomsskatt er Halden kommune og Norske Skog Saugbrugs enige om hvor mye bedriften skal betale i eiendomsskatt.

Avtale mellom Saugbrugs og kommunen

Norske Skog Saugbrugs får kuttet eiendomsskatten med fire millioner kroner. Her signerer rådmann Roar Vevelstad og administrerende direktør Kjell-Arve Kure avtalen.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Bråket startet i 2009, da Halden kommune satte skattetaksten for Norske Skogs anlegg i Halden til tre milliarder kroner. Noe bedriften mente var tre ganger høyere enn den burde være.

Eiendomsskatten ble satt til 20 millioner kroner, men ble fire år senere justert ned til 16 millioner kroner i året. I 2015 tok Saugbrugs saken til retten, etter at de ikke fikk medhold i Klagenemnda for eiendomsskatt i Halden.

Fra nå av skal Saugbrugs betale 12 millioner kroner i eiendomsskatt i året. I tillegg til de fire millioner sparte kronene årlig, får selskapet tilbakebetalt 8,6 millioner kroner

– I avtalen får vi et nytt grunnlag for eiendomsskatten fra 1. januar 2015 og fremover. Og vi får kompensert tidligere for mye utbetalt eiendomsskatt, sier administrerende direktør Kjell-Arve Kure i Norske Skog Saugbrugs AS.

Rådmann Roar Vevelstad, Halden

– Det er et komplisert regelverk knyttet til lovgivningen for eiendomsskatt. Det sier rådmann Roar Vevelstad i Halden, til at det har tatt opp mot sju år å finne en løsning.

Foto: Remi Drageset / NRK

– Jeg syns det ikke er heldig at vi har brukt så mye tid og ressurser på dette, men i dag er bare glad for at vi har kommet til det resultatet vi har gjort. Det er viktig for både Saugbrugs og Halden kommune. Nå kan vi gå videre og tenke mer på utvikling sammen, fortsetter direktøren.

Mister skattemillioner

I Halden kommune er det lettelse å spore nå som tvisten er over, selv om Saugbrugs tilsynelatende har fått det som de ville. Rådmann Roar Vevelstad sier kommunen er glad for at en årelang tvist nå er tilbakelagt.

Men det betyr fire millioner kroner mindre i året i skatteinntekter, i tillegg kommer engangssummen kommunen må betale tilbake.

– De årlige inntektene til Halden kommune blir noe lavere enn de har vært, sier Vevelstad.

– Det må ses i sammenheng med kommunens totale driftssituasjon. vi er inne i en stor snuoperasjon og enhver inntekt hadde vært viktig for oss.