Hopp til innhold

Har siktedes DNA på åsted for overfallsvoldtekt

Politiet i Oslo sier de har DNA-bevis som knytter den siktede 49-åringen til åstedet for overfallsvoldtekten ved Kirkeristen.

Kari Janne Lid

SIKRE: Politioverbetjent Kari-Janne Lid sier politiet har sterke bevis som knytter den siktede mannen til åstedet for overfallsvoldtekten.

Foto: NRK

– Vi har fått tilbake prøver som gjør at vi kan knytte personen til åstedet med DNA. Hans DNA er på åstedet for overfallsvoldtekten, sier Kari-Janne Lid, leder for avsnitt for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, til NRK.

Den 49-år gamle mannen som er siktet for voldtekten ved Kirkeristen i Oslo i forrige uke, ble lørdag varetektsfengslet i fire uker. Mye av begrunnelsen fra tingretten var at det fantes overvåkningsvideo som viser at mannen følger etter kvinnen til åstedet. Det finnes også video av at han forlater stedet.

Nå sier politiet altså at de også har mannens DNA som knytter ham til åstedet.

– Vi er sikre på at dette er gjerningsmannen. Det var også bakgrunnen for at vi gikk ut med bilder av vedkommende. Men vi visste ikke da hvem denne personen var. Men med bakgrunn i at voldtekten skjedde der den gjorde og på det tidspunktet den gjorde fryktet vi at det kunne dreie seg om en farlig person, sier Lid.

Sjekker fortiden

Det var torsdag i forrige uke politiet gikk ut med overvåkningsbilder og etterlyste mannen etter at overfallsvoldtekten fant sted tidlig torsdag morgen. Av 31 tips politiet fikk inn navnga 19 av dem mannen som nå er siktet.

Mannen er tidligere dømt for voldtekt i 1988 og 1992. Han har også flere dommer for andre kriminelle forhold. Den siste stammer fra 2007. Politiet i Oslo sier de nå vil gjennomgå mannens forhistorie for å se om det kan være andre kriminelle forhold som ikke er blitt anmeldt.

– Vi vil gå tilbake i tid og se om det kan ligge noe i kjølvannet av andre saker i perioden fra han ble dømt for voldtekt for 20 år siden og til nå som ikke er blitt anmeldt. Dersom noen har opplysninger om andre forhold, så ber vi om at de tar kontakt med politiet, sier Lid.

Fra før er det kjent at en kvinne har tatt kontakt og mener det var samme mann som voldtok henne. Ifølge Lid vurderer hun nå om hun skal anmelde saken.

– Gjentagelsesfare

Oslo tingrett slo i lørdagens kjennelse fast at de mener det er fare for at mannen kan begå nye overgrep. Oslopolitiet har bedt om en judisiell observasjon av mannen for å vurdere hans helsesituasjon.

– Det er en prosess som er nødvendig når vi bygger en forvaringssak. Det kan ta noen måneder før den er klar, sier Lid.

Det er gjennomført avhør av mannen i forkant av varetektsfengslingen. Hans forsvarer Per Sjong Larsen sier mannen ikke erkjenner straffskyld.

– Det er riktig å si at han ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen, sier Larsen.

Mannen har tatt betenkningstid når det gjelder spørsmålet om å anke varetektsfengslingen.