Hopp til innhold

Satser på gamle Svinesund

Investorer strømmer til norsk side ved gamle Svinesund. Badeland, hotell, messe- og idrettshall planlegges.

Bruene over Svinesund
Foto: Rainer Prang / NRK

Aksjonærene strømmer til det nystiftede selskapet Svinesundsplataaet AS.

Selskapet ønsker å bygge et konferansehotell, badeland og en  messe- og idrettshall ved den gamle Svinesundbrua.

Allerede om en uke gjenåpnes restauranten Svinesundsterrassen.

Eiendomsutviklerne Roy Kraft og Dag Johnsen fra  Halden vil lage et informasjonssenter etter modell av   Epcot-senteret   i Florida ved den gamle Svinesundbrua.
I planene inngår også en messe- og idrettshall, der ishockeyklubben Comet kan få spille sine kamper i eliteserien, og et badeland. 

Plan for nye anlegg ved gamle Svinesund
Foto: Moth Arkitekter AS

Aksjonærene strømmer til

Flere store lokale investorer  i Halden har tro på området på norsk side av den gamle Svinesundbrua, og aksjonærene har strømmet til det nye selskapet.

Foruten Johnsen & Kraft Eiendom AS har Østby Eiendom AS, Caspersen & Evensen Invest AS, Høyesterettsadvokat Thorer Ytterbøl AS, Far-Ship AS, Ringstad Eiendom AS og Jensen & Scheele Eiendom AS sluttet seg til.

– Over tid så lar det seg uansett å utvikle noe i dette området, sier Roger Caspersen i Caspersen & Evensen Invest AS, som er en av de nye investorene, til Halden Dagblad.
Svinesundsplataaet AS eier nå eiendommene Gunther & Fosbye og Svinesundsterrassen, som ligger på hver sin side av gamle E6 ved brohodet på norsk side av den gamle brua. 

Investorene Roy Kraft (t.v.) og Dag Johnsen
Foto: Halden Dagblad

- Blitt tatt godt imot

– Alle vi kontaktet var positive til våre ideer og ønsket å være med på dette. Det virker meget lovende, sier Dag Johnsen til avisen.

Den vakre grenseovergangen ved Svinesund har daglig mellom 15 000 og 30 000 bilpasseringer over begge bruer. Mange av disse ferdes over gamle Svinesund.

Investorene mener potensialet er svært godt,  og har god tro på at mange av de som passerer grensen, enten for å handle eller som turister, vil finne veien til fasilitetene som er under planlegging.
– Nå skal vi bruke ett års tid på å sjekke ut og finne ut av hva som skal gjøres. Potensialet her er stort, 2,5 millioner mennesker besøker Nordby-senteret i løpet av et år. Til sammenligning besøkes Tysenfryd kun av 450.000 mennesker, sier Roy Kraft.  

Svinesundsterrassen
Foto: Rainer Prang / NRK

Ligget brakk 

Området ved gamle Svinesund på norsk side har ligget brakk etter at den nye brua åpnet i juni 2005.

Tollerne og spedisjonsfirmaene ved den gamle tollstasjonen, restaurant og butikker har for det meste flyttet eller har lagt ned. 

Grensekomiteen drev bank-, informasjons- og turistsenteret SVENO E6 i bankbygningen på norsk side. Turistinformasjonen, som før hadde tilhold i bygget, er  flyttet til Svinesundsparken ved den nye E6-traseen to kilometer inn på norsk jord.
Det nye investeringsselskapet har sikret seg nærmere 12 mål areale ved den gamle brua, og jobber nå med å få kontroll over naboeiendommene der den gamle tollstasjonen ligger og bygget der Nordea har tilhold.   

Svinesundsleden
Foto: Rainer Prang / NRK

Gjenåpner restaurant

Fortsatt reiser nærmere halvparten av de som passerer grensen ved Svinesund over den gamle brua.

Mange norske handlende reiser der av gammel vane, og turistene stanser der for å få et glimt av fjorden og den nye brua lenger ut mot havet.

Den nye brua er en fire-felts bru, der gående ikke har adgang, mens den gamle brua tilbyr turistene og andre muligheten for en vandring og et glimt av storslått norsk natur.

Det har vært et savn at det ikke er noen kafè eller restaurant på stedet, etter at Svinesundterrassen stengte for et par år siden.

Neste uke åpner Svinesundsterrassen igjen.

– Går alt etter planen så gjør vi det, sier Rune Ingerø, som blir den nye daglige lederen for kafèen til Halden Dagblad.