Ryanair truer med å saksøke avis

Flyselskapet reagerer etter at en svensk avis publiserte en artikkel som satte spørsmålstegn ved sikkerheten.

Ryanair-fly tar av fra Moss lufthavn Rygge

Ryanair har kontaktet sine advokater i Sverige etter at en svensk avis publiserte en artikkel basert på intervjuer med anonyme piloter.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Det er den svenske avisen Södermanlands Nyheter (SN) som tirsdag publiserte en artikkel, der flere anonyme Ryanair-piloter kommer med sterk kritikk mot flyselskapet.

Ifølge avisen tvinges blant annet pilotene til å jobbe gratis, da de ikke får betalt for overtid som følge av for eksempel forsinkelser. Pilotene mener at presset på dem for å holde rutetidene fører til alvorlige sikkerhetsproblemer.

– Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har flydd med kolleger som er så trøtte at de ikke klarer å holde øynene åpne, og må sove i ti minutter under flyvningen. Selv om det er tillatt i henhold til regelverket, kan ikke påstå at det er trygt, sier en av pilotene til avisen.

Les også:

Ryanair har sendt artikkelen til advokatene

Robin Kiely

Kommunikasjonssjef i Ryanair, Robin Kiely, bekrefter at flyselskapet har kontaktet sine advokater i Sverige.

Foto: RYANAIR/FINTAN CLARKE
Göran Carstorp

Ansvarlig redaktør i Södermanlands Nyheter, Göran Carstorp, var aldri i tvil om at avisen skulle publisere artikkelen.

Foto: Jenny Palmqvist/Södermanlands Nyheter

I en e-post til avisen tilbakeviser informasjonssjef i Ryanair, Robin Kiely, alle påstandene fra pilotene og skriver at avisens kilder «finner på søppel».

– Påstandene om at piloter sovner på Ryanairs korte flyvninger er ganske enkelt usanne, falske og funnet på av deres kilder, skriver han videre.

Mandag forsøkte Kiely å stoppe Södermanlands Nyheter fra å publisere intervjuene med de anonyme pilotene ved å true avisen med søksmål, hevder avisen.

– Hvis dere publiserer noen av disse påstandene kommer vi til å innlede juridiske prosesser mot deres avis, skrev han i mailen ifølge SN.

Robin Kiely bekrefter i en e-post til NRK at Ryanair kontaktet sine advokater i Sverige og advarte om at de ville gå til rettslige skritt mot avisen dersom de publiserte falske påstander.

– Det gjorde vi fordi vi ikke vil tillate at vårt 29 år lange bransjeledende sikkerhetsrykte blir ødelagt av noen.

– I lys av de falske påstandene som er publisert har vi nå sendt disse artiklene videre til våre advokater, og som et resultat av det kan vi ikke gi ytterligere kommentarer, skriver Kiely.

Les også:

Var ikke i tvil om publisering

Ansvarlig redaktør i Södermanlands Nyheter, Göran Carstorp, reagerer sterkt på trusselen om søksmål.

Han sier at artikkelen bygger på både dokumenter og muntlige kilder, og at de aldri var i tvil om at de ville publisere artikkelen.

– Det er helt utrolig. De ønsker å dempe en debatt om flysikkerhet, sier han til SVT.

– Hvis man ønsker å legge lokk over noe som handler om menneskers liv og sikkerhet, så er det veldig alvorlig. Dette er en dypt demokratisk problematisk atferd. Men det er ikke snakk om at vi ikke skulle publisere spørsmål om sikkerhet.