Hopp til innhold

Regningen som gir hakeslepp

22 kroner blir til 500 kroner ved første purring hvis du ikke betaler regningen på rushtidsavgift i Sverige.

Bilkø i Oslo

KØ: For å bedre fremkommeligheten har Göteborg og Stockholm rushtidsavgift. Den må også nordmenn betale, og det kan bli dyrt.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Fra januar i år fikk svenske veimyndigheter tilgang på det norske motorvognregisteret for å kunne kreve inn rushtidsavgift fra norske bileiere som har vært innom Göteborg eller Stockholm. Nå har mange nordmenn fått hakeslepp av regningen.

Om du først har mottatt regningen på 500 kroner, er det lite som gjør at du kan slippe unna

Lina-Maria Linge

– Vi får jevnlig henvendelser hvor folk ikke har rukket å betale, eller rett og slett ikke har skjønt hva avgiften gjelder, som får skyhøye purringskrav, sier juridisk rådgiver, Lina-Maria Linge, i Forbruker Europa til Din side.

– Har ikke forstått hva det gjelder

I to år har svenskene krevd rushtidsavgift i Göteborg, men nå gjelder det også utenlandske kjøretøy. Du må ut fra alt fra ni kroner til 22 kroner per passering, avhengig av når på dagen man passerer.

Trängselskatt Fjällgatan Göteborg

RUSHTID:Midt i rushtiden i Stockholm og Göteborg blir også utenlandske kjøretøy belastet for rushtidsavgift. Her fra Fjällgatan i Göteborg.

Foto: Transportstyrelsen

Mellom klokken 18.30 på kvelden og klokken 06.00 om morgenen er det gratis.

Hvis du ikke betaler avgiften i tide, kommer det fort et gebyr på 500 kroner.

– De fleste henvendelsene vi får gjelder de som ikke helt har forstått hva det gjelder, og har unnlatt å betale. Da følger et gebyr på 500 kroner, eller mer om man har oversett dette også, forklarer Linge til samme kilde.

Inntektene av rushtidsavgiftene brukes til utbygging av infrastruktur i den «Vestsvenske pakken».

– Slipper ikke unna

14. september i fjor var det folkeavstemning som ga et klart nei til «trängselskatt» i Göteborg, men i stedet for å fjerne skatten blir den altså økt nå.

Linge mener folk må betale i tide, og ikke ta noen sjanser. For du slipper ikke unna gebyret.

– Om du først har mottatt regningen på 500 kroner, er det lite som gjør at du kan slippe unna. Mener du at du har en god sak, kan du forsøke å ta det til Skatteverket v/Trängselskattesektionen i Sverige, sier hun til Din side.

Mer informasjon om trengselskatten finner du hos den svenske Transportstyrelsen.

Regningen kommer som en norsk giro og med mulighet til å logge seg på en internettside og betale med kredittkort.