– Nødvendig med flere frivillige i Hemsedal

Vinteren har gitt mange skredulykker i Hemsedal. Nå må Røde Kors knytte til seg flere frivillige.

Skred hemsedal

Torsdag måtte ni isklatrere hentes ut med helikopter, etter at de ble tatt av snøskred i Hemsedal.

Foto: Runar Bjøberg

– Vi har merket en veldig tiltagende bruk av fjellområdene våre, og det ser vi jo også i forhold til antall aksjoner vi deltar i nå. Det har vært en ekstremvinter i Hemsedal, i forhold til alle skred som er utløst og alle de ulykkene og dødsulykkene som har vært der, sier leder for Røde Kors Hjelpekorps i Gol og Hemsedal, Erling Torkelsgard.

Erling Torkelsgard

Leder for Røde Kors Hjelpekorps i Gol og Hemsedal, Erling Torkelsgard, må ha inn flere frivillige før neste sesong.

Foto: privat

Han mener at de nå i løpet av sommeren må se på hvordan de skal ruste seg før neste sesong er i gang.

– Det er klart at vi må ta noen grep for å være enda bedre rustet før neste vinter, for her ser vi noe som man kan tolke som en tendens. Og da må jo vi innrette oss deretter dessverre, forklarer Torkelsgard.

Les også:

Får støtte fra hundefører

Som følge av de mange ulykkene mener hundefører Vidar Grøndalen fra Norges Redningshunder at også de må ruste seg før neste sesong.

– Vi bør få flere godkjente lavineekvipasjer, og tenke litt på videreutdanning av oss som allerede finnes. Mer trening på søk i bratt lende og gå mer på kurs. Kanskje få med oss de alpine redningsgruppene til å hjelpe litt også, foreslår Grøndalen.

Torsdag gikk det nok et skred i Hemsedal. Denne gangen var det en klatregruppe med en svensk guide som var dårlig kjent i området. De var på vei opp Bjøbergnuten da skredet gikk.

Isklatrer funnet i Hemsedal

En 32 år gammel isklatrer ble funnet i snø- og ismassene i dette området av hunden «Trym» som sees på bildet etter et ras den 3. januar 2012.

Foto: Norske redningshunder

Går uten guide

Det var guiden selv som gikk først og som også dermed ble mest skadet i fallet. Selv opplever Torkelsgard at det er forskjellige grunner til at skred utløses.

– Noen starter jo relativt uskyldig, og er tilfeldige. Men det er klart, dette skjer jo i veldig ekstreme geografiske steder, der det er veldig bratt. Vi ser en tendens til at det er mindre og mindre kunnskap hos dem som går ut, og som utløser skredene, forteller Torkelsgard.

Han opplever også at det stadig er flere utenlandske grupper på tur i fjellet, uten guide med god nok lokal kunnskap.

– Det som har vært utenfor alpinanlegg denne vinteren, så er det stort sett utenlandske gjester som har beveget seg i området. De har liten kunnskap og liten forutsetning, både utstyrsmessig og ellers, til å håndtere den situasjonen de havner opp i, avslutter Torkelsgard.