Hopp til innhold

Ransofre er skuffet

Politiet sliter med å få has på ranerne som herjer hovedstaden. Selv om flere av ranernes identitet er kjent for politiet, møter ransofrene dem på frifot fordi de ikke settes i varetekt.

Birk Wangberg og stefaren Ronny Ramberg.

Birk Wangberg (17) her sammen med stefaren Ronny Ramberg. Brik ble slått i bakhodet og truet med kniv av en jevnaldrende gutt.

Foto: Kari Lie / NRK

– Jeg tenker ofte på hva jeg kunne ha gjort annerledes, sier Birk Wangberg (17).

Han ble ranet da han og noen kamerater sto og ventet på bussen. Han ble dermed en del av den dystre statistikken av mindreårige i Oslo som har blitt utsatt for ran av jevnaldrende.

– Skal jeg ta frem kniven?

Han og kameratene kom i snakk med noen ungdommer da de ventet på bussen. Plutselig slo den ene Wangberg i bakhodet og tok mobilen hans.

– Jeg forsøkte å overtale han til å gi meg mobilen min, men det gikk ikke.

Den unge raneren sa i stedenfor : " Skal jeg ta frem kniven min, eller?"

Raneren lot det bli med trusselen, og forsvant med mobilen.

Fant raneren på facebook

Wangberg har siden funnet raneren på facebook og føler seg utrygg så lenge gutten er på frifot.

– Jeg føler sinne og skulle så gjerne ha sett at noen kunne ta raneren sånn at andre ikke skal utsettes for det jeg har opplevd, sier han.

Slippes fri etter avhør

stasjonssjef på Stovner politistasjon John Roger Lund

Stasjonssjef på Stovner politistasjon John Roger Lund forteller at politiet sjelden får medhold i retten når de vil varetektsfengsle ranere som ikke har fylt 18.

Foto: Kari Lie / NRK

I september og oktober ble flere enn 200 personer ranet i Oslo. Bare siden mandag har det vært 22 ran. Mange av gjerningspersonene er under 18 år.

– Hvis en raner bare er 15-16 år er det veldig vanlig at vedkommende blir løslatt etter avhør, sier stasjonssjef John Roger Lund ved Stovner politistasjon.

Noen ganger kan politiet oppleve å pågripe samme person to ganger i løpet av en helg.

– Det er ikke bra for offeret og det er heller ikke særlig motiverende for oss, sier stasjonssjefen.

Foreldrene fornekter

Stovnerpolitiet har mellom 20 og 30 ranere de kjenner til, men Lund og hans kolleger møter ikke alltid forståelse når de tropper opp hjemme hos de unge kriminelle.

– Noen foreldre blir svært fortvilte når vi ringer på og forteller hva deres barn har gjort, mens andre nekter for at deres sønn kan ha ranet noen. Når ikke foreldrene stiller opp, så blir oddsen for at disse unge skal klare seg dårlige, sier Stølen.

Hør reprotasjen fra NRK P1s Ukeslutt der ransofrene