Hopp til innhold

Politiet: – Ikke ha halve livet ditt på mobilen

Lommetyverigruppa i Oslo-politiet jobber kontinuerlig både med å ta mobiltyver og de som selger dem videre, men advarer folk mot å lagre altfor mye privat informasjon på telefonen.

Bjørn Hansen

Stasjonssjef ved Sentrum politistasjon, Bjørn Hansen advarer folk mot å ha hele livet sitt liggende på mobiltelefonen i tilfelle den blir stjålet.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

– Det kan være lurt å tenke på hva du legger inn på telefonen din, advarer stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Oslo, Bjørn Hansen.

Torsdag kveld twitret politiet om fire tilfeller av ran og såkalt mobilnapping i Oslo.

To personer fraranet hver sin mobiltelefon i Nonnegata på Grønland. Ranerne var en gjeng på fem menn, og én av de fornærmede ble utsatt for vold.

Mobilnappere tok seg også til rette på T-banestasjonene på Helsfyr og Brynseng, der to nye personer mistet telefonene sine.

Laster Twitter-innhold

Dine opplysninger i feil hender

Selv om oslo-politiet har satt ned en egen gruppe som arbeider med lommetyverier, er tallene på mobiltyverier skyhøye.

Nå advarer stasjonssjefen folk mot å ha altfor mye personlig informasjon liggende på smarttelefonen, i tilfelle den skulle havne i feil hender.

– Husk på at dette er en datamaskin, og alle datamaskiner kan tappes for informasjon, sier Hansen.

– De fleste, særlig unge personer, har halve livet sitt liggende på telefonen.

Tar både tyver og helere

Ifølge politiet forsvinner noen telefoner utenlands, mens andre selges på det norske markedet.

I oktober beslagla politiet stjålne telefoner som ble solgt på bruktmarkedet på Grønland, og ifølge Aftenposten fant politiet 30 mobiltelefoner da de slo til mot en mobilsjappe i sentrum i vår.

Mobilene kunne spores tilbake til ran og grove tyverier begått forskjellige steder i Oslo.

– Denne forretningen tok imot stjålne telefoner og låste de opp mot et vederlag. Man skal ikke se bort fra at også flere gjør det samme, sier Hansen til NRK.

Han forteller at lommetyverigruppa ved Sentrum politistasjon også jobber med å avdekke helere, siden det er et marked for stjålne telefoner.

Sjekker gamle saker

De færreste som blir frastjålet mobiltelefonen har nok tro på at den noen gang skal komme til rette, men selv henlagte saker kan tas opp igjen.

– Har vi ikke spor henlegger vi saker, men de er ikke glemt. Vi har de i bakhodet når vi gjør beslag, sier Hansen.

Og politiet gjør mange beslag av mobiltelefoner. Da kan de koble telefonene opp mot gamle saker og se om de kan spores tilbake til tidligere anmeldte ran og tyveri.

IMEI-sperre og GPS-sporing

Politiet finner noen telefoner gjennom programmer som sporer telefonen via GPS, og man kan også sperre IMEI-nummeret i telefonen slik at den i prinsippet skal bli ubrukelig i mange land.

Men det er langt fra alle land som er med i samarbeidet som gjør dette mulig.

– Normalt kan IMEI-sperring hjelpe, men vi har sett at det finnes flinke folk der ute som klarer å låse opp dette for penger, så hundre prosent sikkert er det ikke, sier Hansen.