Raner ringte selv til politiet

Mannen som ranet Statoil-stasjonen på Engene i Drammen sent søndag kveld ringte selv til politiet og meldte fra.

Raner ringte politiet
Foto: Vegard M. Aas / PRESSE 3.0

Det opplyser Jan Henrik Håkestad, leder for krimvakta i Søndre Buskerud politidistrikt. Etter å ha låst en kvinnelig ansatt ved bensinstasjonen inne på et rom, ringte han politiet med kvinnens telefon. Mannen sa at politiet burde ta seg en tur og sjekke hva som foregikk på bensinstasjonen. Selve ranet foregikk uten voldelig eller aggressiv adferd.

Gikk rolig for seg

– Gjerningspersonen har for så vidt gått stille og fredelig fram, han har ikke vært aggressiv eller truende i den forstand at han ikke har vært voldsom overfor fornærmede, opplyser Jan Henrik Håkestad.

Raner ringte politeit

Jan Henrik Håkestad bekrefter at raneren selv ringte til politiet, angivelig med ransofferets mobiltelefon.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

– Han har sagt hva han ville ha og så har fornærmede gitt ham det. Så har han angivelig låst den fornærmede inne på et rom inne på bensinstasjonen. I det han har forlatt bensinstasjonen har han formentlig tatt med seg fornærmedes telefon og ringt til politiet og varslet om at det var ett eller annet som skjedde på bensinstasjonen. Det var inngangen politiet fikk i denne saken. Vi fikk ikke melding om ran, men at det kunne være et mulig grovt tyveri på gang der, sier Håkestad.

Innelåst person

Politiet ønsker ikke å gå i detalj om hva ransmannen sa da han ringte til politivakta. Dette materialet skal gjennomgås i forbindelse med etterforskningen.


– Hva kan grunnen ha vært til at gjerningsmannen selv ringte til politiet?
– Vi antar at det har vært for å varsle om at det kanskje har vært en person som har vært innelåst der uten at han sa det direkte, men at politiet skulle komme til stedet for å sjekke ut stedet. Vi antar det kan være en mulig grunn.

– Hvor vanlig er det at gjerningsmannen selv ringer inn?

– Det er veldig sjelden.

Politiet har bilder

Politiet har sikret seg bilder fra videoanlegget ved bensinstasjonen. Mannen var ikke maskert før han gikk inn på stasjonen og gjennomførte ranet.

– Bildene er ikke av all verdens kvalitet i forhold til gjenkjennelse, men er en del av materialet vi bruker i etterforskningen blant annet i forhold til klesbeskrivelse, sier Jan Henrik Håkestad.

– Hvem ser dere etter?
– Vi ser etter det vi tror er en ung mann, beskrevet som tynn, muligens 180 cm høy, iført en sort boblejakke, sorte benklær. Han bar på en typisk tursekk som han hadde med seg til stasjonen og som han fylt opp før han forlot stasjonen.

Ber om tips

Politiet mener gjerningspersonen har vært i området rundt bensinstasjonen før han bestemte seg for å begå ranet.

– Vi har indikasjoner på at han har vært der fra rundt klokka 11. Vi er interessert i observasjoner på denne personen som oppholdt seg rundt vaskeanlegget på Statoil, sier Jan Henrik Håkestad