Politiet: Etterstad-drapet virker målrettet

En italiensk 47-årig mann som er siktet for drap og drapsforsøk på Etterstad i Oslo i helgen, erkjenner å ha drept en 40-åring, men nekter for drapsforsøk på en annen mann. Politiet sier drapet virker målrettet.

Created by InfoDispatcher

Politioverbetjent Egil Kulseth ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt sier til NRK at politiet har inntrykk av at Etterstad-drapet var en målrettet handling.

Etterforskere ved Etterstad

Etterforskere i arbeid på Etterstad lørdag.

Foto: Sindre Løkstad
Drap på Etterstad

Inngangspartiet til blokka der drapet skjedde.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Politioverbetjent Egil Kulseth ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt sier til NRK at politiet har inntrykk av at drapet var en målrettet handling. Mer vil han ikke si om motivet før nye avhør er gjennomført.

Kulseth sier at den siktede har vært i avhør og forklart seg om hendelsesforløpet. Han erkjenner straffskyld for drapet på 40-åringen, men ikke for drapsforsøk på 35-åringen som ligger hardt skadd på Ullevål..

Sent lørdag kveld ble politiet varslet om knivstikking i et boligstrøk på Etterstad i Oslo øst. Politi og ambulansepersonell kom raskt til, og fant ble to skadde menn i oppgangen til en blokk hvor begge bodde.

Den ene mannen, en 40-åring, døde senere på sykehus. Samboeren hans på 35 år ble alvorlig skadet, men er mandag stabil ifølge Ullevål sykehus. Mandag gjennomførte politiet et kort avhør av ham.

Angrepet ved heisen

Gjerningsmannens forkledning etter drapet på Etterstad

Gjerningsmannen var trolig kledd i kvinneklær. Klærne ble funnet i nærheten av åstedet, og politiet etterlyser vitner som kan ha sett at noen kastet fra seg klærne ved Alnaelva.

Foto: Politiet / NRK

De to ble angrepet utenfor heisen i blokka i det de kom hjem fra ferie på Kanariøyene. Vitner fortalte om knivstikking, og en gjerningsmannen iført leopardmønstret damekåpe og blond parykk.

Politiet etterlyste den antatte gjerningsmannen, og viste fram klærne han skal ha brukt på en pressekonferanse. Klærne ble funnet dumpet ved Alnaelva, og politiet etterlyser vitner som kan ha sett noen kaste fra seg klærne.

En stund fryktet politiet at gjerningsmannen skulle ha forlatt landet, og etterlyste ham både nasjonalt og internasjonalt med navn og bilde. Det ble opplyst at den etterlyste kunne være farlig.

Ida Andenæs

Ida Andenæs er den siktede italienerens forsvarer.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Søndag kveld ble han arrestert i Oslo etter tips fra publikum som gjenkjente ham fra bildet. Pågripelsen var udramatisk.

Varetektsfengsling onsdag

Mannen er nå siktet for drap og drapsforsøk.

– Han erkjenner drap, men ikke drapsforsøk, sier forsvarer, Ida Andenæs til NRK.

Hun presiserer at han formelt ikke har tatt stilling til skyldspørsmålet ennå, og sier at hun ikke vil kommentere forklaringen han nå har avgitt.

Politiet jobber videre med å kartlegge bevegelsene til siktede forut for og etter handlingen.

– Det gjenstår en rekke etterforskingsskritt, blant annet flere vitneavhør. Det er også ønskelig med flere avhør av siktede, sier Kulseth.

Siktede vil bli vurdert fremstilt for varetektsfengsling onsdag 19.11.

Tidligere dømt for drapsforsøk

Kulseth sier politiet er kjent med at den siktede har begått lovbrudd i England. Ifølge TV 2 er han dømt til seks års fengsel for drapsforsøk.

Under rettssaken i Snaresbrook Crown Court i London erkjente han drapsforsøk med kniv på sin tidligere samboer i et bokollektiv. Bakgrunnen for hendelsen var ifølge italieneren krangel om hvorvidt lyden fra en TV var for høy. I dommen heter det at bare flaks gjorde at en 23-åring som ble knivstukket i halsen, armen, brystet og skulderen, overlevde.

Dommen på seks års fengsel falt i januar 2009, men TV 2 har ikke opplysninger om når italieneren slapp ut av fengsel.

Den siktede har bodd og arbeidet i Oslo. Han skal tidligere ha hatt en relasjon til den skadde 35-åringen. Ingen av de involverte i saken er kjenninger av politiet.