Politiet etterforsker Halden-ordfører

Politiet starter etterforskning av Halden-ordføreren. Per-Kristian Dahl ble anmeldt for politisk korrupsjon i august.

Per-Kristian Dahl

Avtroppende ordfører i Halden, Per-Kristian Dahl frykter ikke at politiet etterforsker ansettelsen av ham som daglig leder i Halden ASVO.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Det er Halden-mannen Knut Egil Hamre som har anmeldt ordføreren for politisk korrupsjon etter at han fikk jobben som daglig leder i ASVO – et selskap hvor ordføreren selv satt som styreleder.

– Jeg registrerer at politiet har funnet grunnlag for å iverksette etterforskning, men jeg ønsker å la politiet etterforske i ro. Jeg avventer resultatet derfra, sier Hamre i en kort kommentar til NRK.no.

Tidligere denne måneden skrev Kommunal Rapport at anmelderen mener politiet bør undersøke om Dahl mottok en utilbørlig fordel i kraft av sin stilling eller verv, da han i mars ble ansatt i stillingen som avdelingsleder for Halden ASVO.

– Vi mener det er grunnlag for å starte etterforskning, sier politiadvokat Espen Jamissen.

LES OGSÅ:

Ikke informert selv

– Jeg har fortsatt til gode å bli informert om dette av politiet, sier Per-Kristian Dahl.

Han sier han har etterlyst anmeldelsen, men har ikke mottatt den.

– Men saken er helt uproblematisk. Jeg har ingen ting å frykte. Jeg tenker mitt om media som lar seg bruke og hadde dette på trykk på valgdagen. Jeg stiller meg undrende til hele prosessen legger han til.

Flere reagerte da ordføreren ble ansatt i ASVO. Kommunesektorens etikkutvalg mener han burde søkt permisjon fra vervet som styreleder i det kommunale selskapet da han søkte jobb som avdelingsleder der.

Per-Kristian Dahl går nå av som ordfører etter at Høyre gjorde et brakvalg i kommunen. Thor Edquist blir ny ordfører i Halden.

LES OGSÅ:

Frikjent i kontrollutvalget

I mai behandlet kontrollutvalget i Halden saken, og de kom frem til at ordføreren ikke hadde begått lovbrudd eller etiske overtramp.

Lederen i kontrollutvalget, Ann-Kristin Grødahl, ba da opposisjonen om å legge saken død.

– Det er aksjelovens bestemmelser som gjelder og det har ikke blitt gjort noe galt, sa Grødahl til NRK.no.

Dahl har tidligere uttalt at dette har vært en helt ordinær prosess der det har blitt utlyst en jobb. Han har søkt på lik linje med andre, blitt intervjuet, innstilt og han har takket ja til jobben.

LES OGSÅ:

Politiet har plikt til å etterforske

Statsviter Terje Knutsen har tidligere uttalt til til nrk.no at ansettelsen av Per-Kristian Dahl, slik den er fremstilt i media, i beste fall er uryddig, der en direktør ansetter sin egen styreleder i en stilling som ligger under direktøren.

Knutsen mener ansettelsessaken helt klart ligger i gråsonen for politisk korrupsjon og at politiet har plikt til å etterforske saken.

Administrerende direktør i Halden ASVO, Jan Wiig, mente etter ansettelsen at prosessen har vært ryddig.