– Løfter ikke en finger for studentene

I Oslo står nærmere 3.500 studenter i kø for å få studentbolig. Kommunen må sørge for flere tomter til studentboliger, mener AUF.

Studentboliger

Oslo er den største studentbyen og da skulle man sett litt mer handlingskraft fra byrådet for tilrettelegging av studentboliger, sier Munir Jaber i AUF Oslo.

Foto: Åserud/Odde / Scanpix/NRK

– Det er flaut at Oslo kommune ikke prioriterer tomter for utbygging av studentboliger, sier leder for AUF i Oslo, Munir Jaber.

Neste uke er det semesterstart for flere tusen nye studenter i hovedstaden, og mange av disse mangler fremdeles et sted å bo.

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) har over 7500 hybler og leiligheter tilgjengelig for studenter. Men ifølge skipnaden står for tiden nesten 3.500 i kø for å få studentbolig i hovedstaden.

Det synes Jaber i Oslo AUF er altfor mange.

– Oslo er den største studentbyen og da skulle man sett litt mer handlingskraft fra byrådet for tilrettelegging av studentboliger, sier Jaber.

Størst kø i Oslo

En undersøkelse viste nylig at Oslo er den studentbyen i landet som mangler flest studentboliger. Men byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen avviser kritikken og mener Oslo kommune gjør det de skal.

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Oslo kommune gjør sin jobb når det gjelder arealavklaring og planlegging i godt samarbeid med studentsamskipnaden, sier Folke Fredriksen.

Han mener det blir galt av kommunen å gi bort eller subsidiere tomter til studentboliger.

– Det er staten, og ikke kommunen, som har ansvaret for studentvelferden og studentboligene i Norge. Oslo kommune gjør mer enn det som er ansvaret vårt når det gjelder studentboliger.

Næringsminister Trond Giske lovet denne uken å doble utbyggingen av nye studentbolige til neste år. Kun en av sju studenter i landet bor i studentbolig, resten må leie privat.

100 millioner til studentboliger

I revidert nasjonalbudsjett i vår ga regjeringen 100 millioner kroner ekstra til studentboliger. Men Oslo AUF mener kommunen gjør det vanskelig å bruke disse pengene.

– Midlene er til stede, og studentsamskipnaden roper ut om at vi trenger flere rimelige tomter. Men kommunen løfter ikke en finger for det, avslutter Jaber.