Hopp til innhold

Oslostudenter fortviler over skyhøy husleie

Det er så dyrt å leie bolig på det private markedet i Oslo at studenter er tvunget til å jobbe ved siden av skolen. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) ber utleierne om å ikke utnytte situasjonen.

Studentboliger i Nydalen i Oslo og Kristin Halvorsen

Studentboligene i Oslo ble i år utleid i løpet av kort tid, og mange studenter må ut på det private leiemarkedet hvor det er skyhøye priser. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen innser at dette er en stor utfordring for mange.

Foto: Lars Sætren og Karina Jørgensen

Samtlige studentboliger i Oslo ble leid ut i løpet av få dager, og det har tvunget mange studenter ut på det private boligmarkedet.

20 år gamle Maria Sagvolden fra Porsgrunn var fornøyd da hun fant en leilighet til leie på Finn.no for under fem tusen kroner. Hun bestemte seg for å gå på visning, men fant fort ut at hun ikke var den eneste.

– Jeg sto i lang kø for å komme inn. Det var mellom 40 og 50 personer på visningen på grunn av den lave prisen, sier hun.

Maria Sagvolden

Maria Sagvolden skal studere i Oslo til høsten. Hun sier at hun må belage seg på å jobbe ved siden av skolen for å klare seg økonomisk.

Foto: Privat

Sagvolden skal studere statsvitenskap i hovedstaden til høsten. Hun må, som svært mange andre studenter, belage seg på å jobbe ved siden av studiene.

– Det er altfor dyrt å bo i Oslo. Jeg må jobbe for å få det til å gå rundt. Hvis man ikke har hatt jobb før og ikke hatt bolig før, så sliter man. Det er i alle fall viktig å være tidlig ute, sier hun.

– Ikke utnytt situasjonen

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) synes ikke det er ideelt at studenter må jobbe mye ved siden av skolen.

– Studenter må belage seg på å jobbe om sommeren, og kanskje litt i løpet av året. Vi ser at boutgifter er en stor utfordring for mange studenter, så dette er en sak vi må prioritere videre, sier hun til NRK.no.

Halvorsen sier at mange utleiere i det private markedet tar svært høye priser.

– Det er mange som leier ut hybler og leiligheter som tar veldig ublu priser. Jeg vil oppfordre alle private utleiere til å ikke falle for fristelsen til å utnytte situasjonen, sier ministeren, som videre oppfordrer de som har en leilighet eller hybel og ikke leier ut fordi de ikke trenger pengene, til å leie ut til de unge som trenger det.

– Belastning å bekymre seg for penger

Maria Sagvolden har nå funnet seg bolig. Men det ble dyrere enn hun hadde tenkt.

– Vi er tre jenter som bor sammen på 65 kvadratmeter, og vi må betale 5 900 kroner hver i måneden, forteller hun.

Den månedlige summen fra lånekassen er på 7 080 kroner. Etter betaling av andre faste utgifter er ikke mye igjen til annet.

– Som sagt; da må man jobbe. Jeg skulle selvfølgelig ønske at jeg kunne være student på heltid, men det går ikke. Det er en belastning å skulle bekymre seg for om man har nok penger hele tiden, sier hun.

– Hvilken husleiepris kunne en student i Oslo uten jobb leve med, mener du?

– Ikke over fem tusen. Da har man 2 000 kroner til kollektivtransport, strøm, telefonregning, mat, tv og internett. Det blir ikke mye igjen til andre ting da heller.

Sagvolden synes det er kjedelig å tenke på at hun kunne fått mye mer for pengene, for eksempel i Grenland hvor hun kommer fra.

Magnus Nystrand, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus

Styreleder i studentsamskipnaden i Oslo, Magnus Nystrand, fortviler over at det ikke er bygget flere studentboliger de siste årene.

Foto: Privat

– Der kunne vi fått et helt hus for en lavere husleie enn det vi betaler for 65 kvadratmeter i Oslo, sier hun.

Skjønner at prisene skremmer

Styreleder i Studentsamskipnaden i Oslo, Magnus Nystrand, er fortvilet over boligsituasjonen for oslostudentene.

– Jeg synes det er helt sykt at vi ikke har hatt en større utbygging av studentboliger de siste årene. Oslo er en fin studieby, men jeg skjønner at mange blir skremt av prisene, sier han.

Oslo har omkring 60 000 studenter, men bare 8 000 studentboliger. Det betyr at det er 7,5 studenter per bolig.

En tydelig fornøyd kunnskapsminister kom i våres med nyheten om 100 millioner kroner ekstra til studentboliger i revidert nasjonalbudsjett. Dette er likevel ikke nok til å dekke behovet.

Halvorsen skjønner at mange har en utfordring med å finne bolig privat til en pris innenfor rimelighetens grenser.

– Det er nok en utfordring for mange. Hvis jeg skal komme med et råd, så må det være at studentene spør andre studenter de kjenner og bruker kontaktene de har for å skaffe seg bolig. De som ikke har kontakter må stramme seg opp, se hyggelige ut, og love å oppføre seg pent når de søker på hybler og leiligheter, sier hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark