Hopp til innhold

Oslo kan få muslimsk grunnskole

Norges eneste muslimske grunnskole kan bli etablert i Oslo.

Lesing av koranen
Foto: SHAH MARAI / AFP

Fredsskolen vil starte en egen religiøs skole i Oslo for å hindre at muslimske barn blir utdannet til ekstremister i utlandet.

Etter at Urtehagen la ned i 2004 etter sterke interne konflikter, har det ikke vært drevet muslimsk grunnskole i Norge. Nå har foreningen Fredsskolen søkt om å få drive privatskole i Oslo på muslimsk religiøst grunnlag.

- Risikerer radikal og ekstrem tolkning i utlandet

Ifølge formålsparagrafen skal Fredsskolen være et alternativ til foreldre som ut fra pliktfølelse overfor islamsk oppdragelse i dag sender barna sine til Koran-skoler i utlandet. Der risikerer barna - igjen ifølge formålsparagrafen - å få en opplæring i radikal eller ekstrem tolkning av Koranen og miste tilhørighetsfølelse til det norske samfunnet.

Skolebyråd Torger Ødegaard anbefaler søknaden dersom skolen innfrir visse formelle krav.

- Det er fordi vi mener at friskoler er et positivt supplement til den offentlige skolen, sier Ødegaard.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Du kan også si din mening nederst i artikkelen.

- Foreldrene må vurdere hva som er best

- Men ut fra et integreringsperspektiv: Bør muslimske barn gå på egne skoler?

Torger Ødegaard

Torger Ødegaard

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Foreldrene må vurdere hva som er best for sine barn. Vi jobber knallhardt for at den offentlige skolen i Oslo skal være best mulig. Jeg mener at den offenlige skolen er så god at den kan konkurrere med en hvilken som helst annen skole. Men friskoler som forholder seg til kunnskapsløftet og norsk lov og som har en undervisning som gjør at elevene når målene i læreplanen er jeg positiv til, sier Ødegaard.

Fredsskolen søker om å få drive 1-10-skole med inntil 200 elever - der de 100 første etter planen skal starte til høsten.

Hvor i Oslo skolen skal ligge, er ifølge initiativtakerne ikke klart. Det er Utdanningsdirektoratet som skal godkjenne søknaden.

- Uakseptabelt

Knut Even Lindsjørn

Knut Even Lindsjørn

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

SVs gruppeleder i Oslo bystyre, Knut Even Lindsjørn, mener at myndighetene må si nei til en privat muslimsk grunnskole i Oslo.

Han er imot religiøse skoler til tross for at SV sier ja til slike skoler i den nye privatskoleloven.

- Jeg mener det er uakseptabelt å opprette flere religiøse skoler i Oslo. Det forsterker den delte byen og opprettholder en form for skille mellom oss og dem. Vi har nå fått et veldig godt KRL-fag i skolen som ivaretar alle religioner. Jeg er veldig opptatt av at Oslo-skolen skal være felles for alle og vil ha en inkluderende og mangfoldig skole, sie Lindsjørn.