Hopp til innhold

Denne bør du ha med i kofferten

Skal du ut og reise i vinterferien? Brannvesenet og forsikringsselskap mener du alltid bør ha med egen røykvarsler i bagasjen. Oppfordringen er spesielt rettet mot unge.

Smoke detector/Røykvarsler

«BILLIG LIVSFORSIKRING»: Forsikringsselskapet If oppfordrer spesielt unge mennesker til å ta med seg brannvarsler på ferie.

Foto: Sergiy Tryapitsyn / Colourbox

– Man vet aldri om det er røykvarsler på rommet, eller om den som er der faktisk fungerer. Det er betryggende å vite at jeg har en varsler hvis det skulle oppstå brann, sier Isabell Gjesdal.

26-åringen fra Bergen er i gang med pakkingen til et tre måneder langt opphold på Cuba. Der skal sykepleierstudenten jobbe i praksis på et lokalt sykehus.

Rutinen med å ha med seg røykvarsler på tur er ikke ny for den unge kvinnen.

– Foreldrene mine pakker alltid med seg en røykvarsler. Med en pappa som er brannmann er man alltid litt ekstra på vakt, fordi man har hørt om forferdelige konsekvenser som kunne vært unngått, forteller hun.

Isabell pakker røykvarsler i bagasjen

RØYKVARSLER I BAGASJEN: Isabells pappa er brannmann og har lært opp datteren til å alltid ha med seg røykvarsler på turer til utlandet.

Foto: Privat

Må opp av bagasjen

Med vinterferien og flere langhelger like rundt hjørnet oppfordrer brannvesenet flere til å tenke som sykepleierstudenten.

– En røykvarsler er en billig livsforsikring. Det gjelder både i utlandet og hjemme, sier vaktleder ved Alarmsentral Brann Øst, Frode Johannessen til NRK.

Røykvarsleren har dog ingen funksjon hvis den blir liggende i kofferten på hotellgulvet.

– Legg den så høyt som mulig, gjerne oppå et garderobeskap eller så nærme taket som mulig. Varm røyk stiger, så det er lite hensiktsmessig å ha røykvarsleren på gulvet, sier brannmannen.

Isabell Gjesdal håper hun slipper å ha bruk for røykvarsleren.

– Men nå vet jeg i hvert fall at jeg har en varsler som virker hvis det skulle være nødvendig. Det er jo veldig enkelt å ta den med, selv om man bør dobbeltsjekke om man har med batteri, ler hun.

Psst! Husk også dette når du skal på ferie:

– Ungdom særlig utsatt

– Tilbakemeldingene fra dem som har opplevd brann i utlandet er at det har vært dramatisk. Flere skulle ønske at de i større grad hadde satt seg inn i sikkerhetsrutinene på hotellet, sier informasjonsdirektør i forsikringsselskapet If, Jon Berge.

Han mener spesielt unge voksne burde pakke med seg en røykvarsler.

– Unge nordmenn på for eksempel backpacking bor ofte på billige hoteller, og har kanskje enda større behov for ekstra sikkerhet i form av en røykvarsler, enn eldre som gjerne bor på dyrere, nyere hoteller.

Informasjonsdirektør Jon Berge

VÆR FORBEREDT: Informasjonsdirektør i If, Jon Berge, oppfordrer alle til å gjøre seg kjent med rømningsveier på hoteller i utlandet.

Foto: If Skadeforsikring

Han oppfordrer alle, uansett alder, til å gjennomføre en enkel rutine når de ankommer et nytt overnattingssted.

– Se etter nærmeste rømningsvei, gjør deg kjent med ruta og vær forberedt.

Det er også smart hvis man skulle bli utsatt for en terrorhendelse.

– Det er ikke ofte nordmenn havner i slike situasjoner i utlandet, men skjer det, så skjer det. Det har vært flere hendelser de siste årene. Det er viktig å kunne veien til nærmeste nødutgang, sier Berge.