Oliver Solberg knuste alle i EM-debuten

Oliver Solberg (17) var best i 10 av de 13 fartsprøvene av Rally Liepaja i Latvia.

Oliver Solberg jublet etter sin første EM-seier

Rallyfører Oliver Solberg kjørte sitt første grusrally i R5-klassen. Det endte med seier.

– Dette er den største dagen i mitt liv. Takk til alle som har hjulpet meg. Vi klarte det! skriver han på Twitter.

Solberg vant 10 av 13 fartsprøver, men det var ofte med svært knapp margin. Til slutt vard et derfor «bare» 22,7 sekunder som skilte ned til russiske Alexey Lukyanuk, som var regjerende europamester.

– Kom for å lære

Solberg, som er sønn av tidligere verdensmester Petter Solberg, vant fire av de fem fartsprøvene som ble kjørt lørdag. Den eneste han ikke vant, var da det gikk slik i en sving.

Laster Twitter-innhold

Søndag fortsatte han og kartleser Aaron Johnston i samme gode spor. I sin Volkswagen Polo vant de seks av åtte fartsprøver.

Etter seieren jublet han hemningsløst.

– Vi kom til løpet uten spesielle forventninger og for å lære. Da vi vant første fartsprøve med seks sekunder, var det uforståelig. Men derfra holdt vi tempoet oppe, kjørte på flyt og uten risiko, og det endte med mitt livs løp. Seieren her er det største jeg har oppnådd, sa Solberg ifølge NTB.

Tredje seier i år

17-åringen har imponert voldsomt bak rattet i flere år allerede. I fjor kjørte mye rallycross, den samme konkurranseformen som pappa Petter kjørte de siste årene av sin karriere.

Men i stedet for å kjøre runde på runde på en liten bane, er det nå lengre fartsprøver i skogen sammen med kartleser som har vært fokus.

Oliver og Petter Solberg

Oliver og faren Petter Solberg i forbindelse med premieren på filmen born2drive i vinter.

Tidligere i år vant Solberg Rally Aluksne (januar) og Rally Sarma (februar) på snødekkede veier. Helgens løp var det første noensinne på grus for unge Solberg i R5-klassen (firehjulstrekk).

Nervøs rally-pappa

Petter Solberg har kuttet ut sin egen satsing bak rattet, og har fulgt sønnen tett i Latvia gjennom helga.

Det har vært nervepirrende.

Etter at sønnen kom seg helskinnet i mål på den siste fartsprøven søndag ettermiddag, skrev han på Twitter at han er utrolig stolt av sønnen.

17-åringen kjører på latvisk bilsportslisens på grunn av sin unge alder.