Politiet vurderer ny strategi for å stoppe smugling

Etter en rekke store beslag det siste året ønsker politiet nye tiltak for å stanse smuglerne.

14 smuglerbiler stanset

I helgen ble 14 ombygde smuglerbiler stanset i Rygge. Nå ser politiet på nye metoder for å få stanset smuglerne.

Foto: Christopher Oulie / NRK

I helgen ble en konvoi med antatt polske smuglere stanset i Rygge, og flere personer ble pågrepet etter smugling over grensa på Svinesund.

Etter flere større alkohol- og sigarettbeslag det siste året krever politiet i Østfold nå nye tiltak for å få bukt med smuglerne.

– Med de resultatene som våre aksjoner sammen med UP og Tollvesenet har gitt i løpet av det siste året, vil det være helt naturlig at vi setter oss ned og ser hvilke tiltak som vil være fornuftig å sette i gang fremover, sier politiinspektør Tommy Brøske.

I tillegg til beslaget nå i helgen, ble 11 polske menn stanset og pågrepet natt til 2. februar. Smuglerne ble nylig dømt i Halden tingrett for organisert kriminalitet.

Pågripelsene var et resultat av en planlagt storaksjon og et samarbeid mellom Tollvesenet, Østfold politidistrikt og Utrykningspolitiet. Totalt inneholdt bilene 10.000 liter øl, 800 liter brennevin og 117.000 sigaretter.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Storbeslag på grensa

Dette beslaget ble gjort da 11 polakker i 10 biler ble stanset i februar.

Foto: Politiet

Vil ha større fokus på bakmenn

Tommy Brøske

Politiinspektør i SEUT, Tommy Brøske.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

De store beslagene og stadig mer utspekulerte smuglermetoder, gjør at politiet vil bruke større ressurser på finne bakmennene.

– Frem til nå har det vært fokus på kureren og selve innførselen. Det er ingen hemmelighet at politiet nå også retter oppmerksomheten i begge ender. Det vil si både i mottakerledd og i leverandørledd, sier Brøske.

Han vil ikke gå inn på hvilke metoder de vurderer. Men han sier det ikke bare handler om penger og flere folk for å få stoppet smuglerne.

– Det vil alltid være behov for ressurser, men samtidig handler dette om å finne frem til de riktige tiltakene til de riktige tidene. Det er ikke umulig at det nå må velges en annen strategi.

Smuglerne er gjengangere

Ulf Leirstein

Ulf Leirstein fra (Frp) mener smuglerne må skremmes bort fra Norge.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Denne uken gikk også medlem av justiskomiteen på Stortinget, Ulf Leirstein, ut og mente at det nå er på tide å se på straffenivået for smuglerne.

– Vi må sørge for hardere straffer og sørge for å beslaglegge de spesialbygde bilene som smuglerne bruker. Det må også vurderes kraftige bøter til en del av disse smuglerne, sier han.

Både politiet og Tollvesenet har tidligere uttalt at de mistenker flere av de polske smuglerne som kommer over grensa på Svinesund for å være gjengangere.

Tollvesenet bekrefter også at dagens straffesystem ikke påvirker smuglerne i særlig grad.

Storsmuglere må skremmes og bilene deres må bort fra norske veier, mener FrPs Ulf Leirstein.

Storbeslag på E6 i Rygge