Hopp til innhold

Tror flere smuglerbiler slapp unna

Politiet stanset 14 smuglerbiler ved Rygge i går, men har grunn til å tro at flere biler kom seg inn i landet uten å bli stoppet.

I går aksjonerte politiet mot 14 biler som viste seg å være fullastede med alkohol og sigaretter. Ytterligere to biler ble beslaglagt i løpet av gårsdagen.

Wenche Fredriksen

Wenche Fredriksen, kontorsjef ved tollvesenet på Svinesund.

Foto: Christopher Oulie / NRK

Så langt er sju personer pågrepet etter storbeslaget, mens et ukjent antall involverte fremdeles er på frifot. Alle de pågrepne er polske statsborgere.

– Dette er absolutt et rekordbeslag i forhold til at det kommer så mange biler over så kort tid, der alle har med alkohol, sa Wenche Fredriksen, kontorsjef ved tollvesenet på Svinesund til NRK i går.

Avhørene av de syv personene pågår nå. Politiet vil ta stilling til om de skal varetektsfengsles i løpet av dagen.

Tror det dreier seg om organisert kriminalitet

Søndagens beslag ble gjort på bakgrunn av tips fra tollvesenet på Svinesund, som observerte bilene ved grenseovergangen. Mandag holdt politiet en pressekonferanse om saken.

Tommy Brøske

Politiinspektør Tommy Brøske ved Sentral etterforsking – og utlendingsenhet.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

– Det er for tidlig å si noe om de pågrepne er tatt for lignende forhold tidligere. Det vil etterforskningen vise, sier politiinspektør Tommy Brøske ved Sentral etterforsking- og utlendingsenhet.

Brøske er klar på at politiet tror det dreier seg om organisert kriminalitet, og viser til en dom fra Halden tingrett tidligere i april.

Der ble ti polske menn er dømt til fengsel for smugling som tilsvarer avgiftsunndragelse i millionklassen.

Frykter at flere biler slapp unna

Politiet mener det er grunn til å tro at flere smuglerbiler kom seg inn i Norge uten å bli stanset av toll eller politi.

– Minimum åtte personer stakk fra stedet da politiet gikk til aksjon. Disse har vi ikke kontroll på, og vi har avsluttet søket etter dem, sier Brøske.

(Teksten fortsetter under bildet)

13 biler tatt for smugling

Bilene ble tauet til Svinesund, slik at tollerne kunne telle over smuglervarene.

Foto: Christopher Oulie / NRK

Politiinspektøren sier de frykter at det vil bli vanskelig å identifisere sjåførene som stakk av, men at de ikke utelukker at det dukker opp nye momenter i saken som gjør det mulig.

– Noen få av de pågrepne velger å fortelle litt om hva de mener de er en del av, sier Brøske.

Avhøres i løpet av dagen

Foreløpig kan politiet opplyse at det er beslaglagt til sammen 19 000 liter øl, 1763 liter sprit og 321 820 sigaretter.

De pågrepne sitter nå i politiarresten i Østfold politidistrikt. De vil bli avhørt i løpet av dagen, og politiet skal ta stilling til om de skal varetektsfengsles i morgen.

Politiet sier de har startet en omfattende etterforskning av saken, der de vil undersøke om den kan knyttes opp mot andre smuglersaker.

– Spesifikt vil vi undersøke om dette beslaget kan knyttes opp mot det organiserte polske nettverket som ble avslørt tidligere i høst, og som ble domfelt i Halden tingrett tidligere i måneden, sier Brøske.

Bilene som ble stanset hadde polske, tyske og danske kjennetegn. Flere av dem var bygd om for å kunne frakte store mengder smuglervarer. Politiet sier de vil forsøke å inndra bilene.