Hopp til innhold

Denne ferietrenden tar helt av

Millioner av turister hiver seg på trenden om å leie hus, leilighet eller rom privat. Men du bør ha en sunn skepsis før du inngår avtaler, sier ekspertene.

Illustrasjonsbilde utleie av private hus og leiligheter i København.

Mange velger å bo privat i ferien i stedet for å bo på hotell i et leilighetskompleks.

Foto: Colourbox

Flere nettsteder og applikasjoner gjør det enklere enn noen gang å leie seg tak over hodet av vilt fremmede mennesker nå i sommer, og nordmenn har latt seg rive med.

Linette Heiberg

Linette Heiberg i Forbrukerrådet ber folk bruke sunn fornuft når de skal leie privat.

Foto: Forbrukerrådet

Det er også noe Forbrukerrådet har merket seg. Spesielt er det nettstedet Airbnb som har blitt populært, der du med noen få tastetrykk kan leie deg hus i Barcelona, leilighet i New York eller et rom i Seoul.

Hva synes Forbrukerrådet om en slik trend?

– Flere valgmuligheter i markedet er ofte positivt, så lenge man er obs på fallgruvene ved dem. Vår erfaring er at ved avtaler mellom private parter, er fallgruvene ofte flere enn ellers, sier Linette Heiberg, Regiondirektør Østfold, Follo, Asker og Bærum.

Hun understreker at det ofte er en risiko forbundet med de fleste avtaler.

– Det er sjelden mulig å sikre seg 100 prosent. En sunn skepsis er derfor bra, uansett hvem du handler av, men det er ingen grunn til paranoia.

Sjekk grundig

Det er flere ting man bør tenke på før man leier privat.

– Forarbeidet er det viktigste du gjør for å sikre en god ferie. Du bør ha en sunn skepsis når du sonderer markedet. Sjekk eventuelle referanser. Bruk gjerne google både for å finne omtaler og for å sjekke kart/flyfoto – det er verdt å ta den sjekken, sier hun.

Ekstra viktig er det å sikre seg skriftlig.

– Når valget er tatt bør du sørge for å lage god skriftlig avtale. Sett deg grundig inn i vilkårene, og sjekk at alt dere har avtalt er med i kontrakten. Vær oppmerksom på om strøm, vann og gass er inkludert i prisen eller ikke, forklarer hun.

Det er også viktig å være nøye når man kommer frem til boligen:

– Når du ankommer ferieboligen, anbefaler vi at du går gjennom boligen med utleier. Hvis du oppdager skader, bør du si fra til utleier og sikre deg dokumentasjon ved bilder. Det samme gjelder når du skal forlate boligen.

Sørg for å få alt skriftlig

Balkong med mat og vin

Drømmen om en egen leilighet i syden, kan vel så gjerne være i privat eie.

Foto: Finn Børge Stenbek / NRK

Hva kan man gjøre hvis det ikke viser seg å være som forventet?

– Det er da det er viktig at dette er avtalt skriftlig på forhånd. Ta kontakt med utleier. Kanskje kan dere bli enige om et prisavslag, eller kanskje det er mulig å rette opp i det som mangler. Hvis for eksempel reiseseng mangler, og det er avtalt, kan utleier kanskje skaffe det.

– Hvis du kommer frem og boligen ikke er der, og heller ikke utleier, og du har blitt lurt opp i stry – da er det lite å gjøre og få som kan hjelpe. Her handler det om å gjøre skikkelig forarbeid.

Hva bør man tenke på rundt betaling?

– Styr unna kontantbetaling. Vær oppmerksom på at det er en viss risiko ved forskuddsbetaling. Også her er det viktig med sunn skepsis, mener Heiberg.

Når du leier privat kreves det ofte depositum eller forskuddsbetaling. Sjekk om det mulig å bruke betalingsløsninger som er sikre, eller i alle fall å betale fra konto til konto. Hvis du inngår en slik avtale, må du nok ha en viss tillit til den du inngår avtale med – ellers vil du måtte velge andre alternativer i markedet.

– Hvis du betaler depositum på forhånd, så må du tørre å ta den risikoen det innebærer. Ellers er kanskje ikke dette noe for deg.

Når det gjelder boliger i utlandet generelt, sier Heiberg at det er ekstra viktig med en sunn skepsis, men at man ikke trenger å være paranoid.