Vurderer å stenge kjøpesentre, skoler og barnehager

Etter det NRK erfarer foreslår regjeringen å tillate stengte barnehager og skoler i noen dager i Oslo og Follo-regionen. Også kjøpesentre og andre butikker kan bli stengt inntil man har oversikt over smittesituasjonen. Tiltakene blir kjent på lørdag.

Oslo Bjørvika

KAN BLI STRENGE TILTAK: Utbruddet av mutert koronavirus i Nordre Follo kan føre til svært strenge koronatiltak i Oslo og en rekke andre nabokommuner.

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Nordre Follo har allerede stengt ned, etter at det i dag ble kjent at kommunen har et utbrudd med det muterte koronaviruset fra Storbritannia. Like strenge tiltak vurderes nå i alle nabokommunene.

I kveld bekrefter helseminister Bent Høie til NRK at det blir en pressekonferanse om nye tiltak lørdag morgen kl. 0900.

– Alle må bidra

Assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad, sier i kveld at folk må være forberedt på å ha veldig lite kontakt med andre mennesker de neste dagene.

– Nå har vi muligheter til å stoppe en virusspredning som vi ikke helt har oversikt over. Det er dessverre behov for å stoppe kontakt mellom mennesker nå. Alle må bidra, sier Nakstad.

Han fortsetter:

– Dette er sjansen vi har, for hvis dette sprer seg til hele landet så blir det fryktelig vanskelig å stoppe det. Og da kan vi rett og slett gå inn i en tredje smittebølge, advarer Nakstad.

Det var i ettermiddag et møte mellom helsemyndighetene og kommuner nær Nordre Follo om veien videre. Etter hva NRK forstår var det bred enighet om å innføre kraftfulle tiltak som i realiteten betyr nedstenging av Oslo og store deler av Viken sør for Oslo.

Tiltakene som vurderes skal være de strengeste i Oslo siden pandemien startet.

I kveld melder for øvrig Deichman at bibliotene i Oslo holder stengt fra og med lørdag.

Kommuner enige om strenge tiltak

– Kommunene ga tilslutning til tiltak på nivå med de tiltakene som er innført i Follo, altså at matbutikker og bensinstasjoner holder åpent mens butikker og serveringssteder holder stengt, sier ordfører i Moss, Hanne Tollerud (Ap) til NRK.

Hun sier det nå er opp til regjeringen å fatte endelig vedtak når det gjelder tiltakene.

–Kommunene ønsket en nasjonal forskrift som skal gjelde hele regionen. Det er fordi vi trenger samkjøring og like tiltak, sier Tollerud.

Moss kommune har flere koronasmittede som med stor sannsynlighet kan knyttes til utbruddet av det muterte viruset i Follo. De endelige prøvesvarene er ikke klare.

Regjeringen bestemmer seg i kveld

Helseminister Bent Høie

Regjeringen vil ta en rask avgjørelse om tiltak i nabokommunene til Nordre Follo for å stoppe spredningen av mutantviruset.

Foto: NRK

Helseminister Bent Høie (H) bekrefter at det vil komme nye tiltak i kjølvannet av det nye smitteutbruddet.

– Ja, det gjør det. Jeg har avklart med Helsedirektoratet som har hatt møte med kommunene sammen med statsforvalteren i dag at regjeringen er beredt til å ta beslutninger i kveld etter at de har gjort sine faglige vurderinger, sier Høie til NRK.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet foreslår smitteverntiltak i ti kommuner for å stoppe spredningen av det muterte koronaviruset. Det er Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn og Våler, i tillegg til Nordre Follo.

Etter det NRK forstår har Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet kommet med en omfattende liste over tiltak, flere av dem strengere enn i vår. De to etatene skal ha vært samkjørte i sin innstilling.

Hvor mange av tiltakene som helsemyndighetene har beskrevet som regjeringen ender opp med å gå for, blir kjent på lørdag.

Kommunene ønsker rask avklaring fra regjeringen

Kommunene har bedt om tiltak som alle kan sette i verk sammen, sier Oslos byrådsleder Raymond Johansen.

Rundt 70 prosent av arbeidsstokken i Nordre Follo pendler til Oslo.

Byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse om koronasituasjonen i hovedstaden torsdag ettermiddag.

Oslo er villig til å innføre strenge tiltak, sier byrådsleder Raymond Johansen, som ber Oslo-folk holde seg hjemme.

Foto: Anders Fehn

– Her må det handles raskt, det er alle enige om. Vi må så langt det lar seg gjøre slå ned dette viruset med en eneste gang. Så nå må det innføres drastiske tiltak på kort tid for å få kontroll over dette, sier byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap).

Johansen er krystallklar på hvilke anbefalinger han har til befolkningen, selv om kommunens tiltak ennå ikke er bestemt.

– Denne helgen her vil jeg oppfordre og appellere til Oslo-folk: Vær hjemme, møt færrest mulig. Tenk deg om før du går på butikken, bare det aller nødvendigste. Bruk munnbind, sier Johansen

Byrådslederen utelukker ikke strengere tiltak.

– Oslo er villig til å sette inn alle nødvendige tiltak, både for å spore smitte og for å trygge grensene rundt kommunen. Det skal ikke stå på oss. Det har vi vist gjennom hele pandemien, sier Johansen.

Britisk mutasjon kan være farligere

Den britiske virusmutasjonen kalt B.1.1.7 regnes for å være mellom 40 og 70 % mer smittsom enn majoriteten av koronavirus som sirkulerer i Norge. Det er også mulig at viruset smitter lettere mellom barn.

Mutasjonen kan også være farligere, det opplyste britenes statsminister Boris Johnson på en pressekonferanse i kveld.

Flere nye smittede i Nordre Follo

I løpet av dagen ble det kjent at fire nye smittede med det muterte viruset er bekreftet i Nordre Follo.

– De er tilknyttet utbruddet, sier kommuneoverlegen i formannskapsmøtet i kommunen i kveld.

Langhus Bo og Servicesenter

RAMMET: Det første smittetilfellet ble oppdaget i starten av januar på Langhus bo- og servicesenter.

Foto: Christoffer Stette

De nye tilfellene skal ikke være knyttet til Langhus bo- og servicesenter, hvor det første smittetilfellet ble oppdaget for tre uker side.

Til nå er seks beboere døde av korona ved hjemmet, men det har vært flere virusvarianter i omløp. Alle dødsfallene er altså ikke knyttet til den muterte virusvarianten.

Folkehelseinstituttet bekrefter at to av dødsfallene ved Langhus Bo- og Servicesenter foreløpig knyttes til den muterte virusvarianten.

Til sammen er 22 ansatte og 12 beboere omfattet av utbruddet.

Det er også forgreninger til flere skoler og barnehager.

Ordfører Hanne Opdan (Ap) i Nordre Follo sier kommunen ikke vet hvor mange som er smittet av det muterte viruset

– Vi har gjort en betydelig jobb med å teste, og nå er testene sendt, slik at det er det vi jobber med å finne ut.

Hun sier at det spesielle i situasjonen er at de ikke vet hvor smitten kommer fra.

– Vi klarer ikke å spore det, og det er det som gjør det ekstra utfordrende og komplisert, for det er ingen kjent smittekilde til det hele.

Ski sykehus er ikke berørt av utbruddet, opplyser sykehuset Ahus til NTB.

Seniorforsker ved FHI, Olav Hungnes, snakker om det muterte viruset i England.

Seniorforsker Olav Hungnes ved FHI viser hvordan den britiske koronamutasjonen ser ut.

Foto: Silje-Lisette Tennøy

Analyserer prøver i helgen

For å vite hvilken variant av koronaviruset en person er smittet av, må virusets arvestoff (RNA) kartlegges. Dette arbeidet, kalt sekvensering, er tidkrevende og det jobbes derfor på spreng med å få oversikt.

– FHI kjører nå ekstra sekvensering på prøver tatt i Nordre Follo, og det gjøres et stort arbeid i helgen med å forsikre seg om at virusmutasjonen ikke forårsaker nye smitteutbrudd, sier Nakstad.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier de nå kan lete etter det muterte viruset raskere enn før.

Den nye teknikken innebærer at de bare ser på noen aktuelle steder på viruset, altså der det skiller seg ut fra de andre virusvariantene.

Hvorfor oppskaleres det først nå?

Vi har jobbet en stund med dette allerede. Vi begynte med den nye teknikken ganske fort, og det gjør at vi nå får analysert prøvene fra Nordre Follo raskere enn vi kunne gjort tidligere, svarer Vold.

Vil ha analysert prøver fra Oslo også

Oslo har henvendt seg til Folkehelseinstituttet for å også få analysert mange positive koronatester fra hovedstaden for å se om det muterte viruset også finnes blant disse.

– Det haster! Dette må være topprioritet hos Folkehelseinstituttet, og hvis de ikke ha nok kapasitet selv så må de ta kontakt med andre som kan hjelpe dem. Dette er en så viktig del av hele håndteringen av pandemien nå, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Seks tilfeller av det muterte koronaviruset fra Storbritannia er bekreftet i Oslo kommune siden desember, sier helsebyråd Robert Steen til Avisa Oslo. Alle er smittesporet og satt i karantene. I Norge er det i alt bekreftet 33 tilfeller av smitten.

– Uoversiktlig situasjon

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad

Helsedirektoratet ser svært alvorlig på utbruddet av mutert koronavirus i Nordre Follo.

Foto: Heiko Junge / NTB

Oslo universitetssykehus ber alle sine ansatte i Nordre Follo om å ikke møte på jobb, og skriver også på sine nettsider at alle pasienter fra kommunen vil få sine avtaler utsatt til etter 27. januar.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad understreker at det har vært strenge smitteverntiltak i hele landet siden regjeringen varslet en sosial nedstenging i begynnelsen av januar. Dette kan ha hjulpet på å redusere også utbruddet av det muterte viruset.

– Situasjonen er fortsatt uoversiktlig. Det kan være at spredningen av mutert virus har avtatt de siste ukene, men det kan også være at det pågår i enkelte miljøer, sier Nakstad.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 04.03.2021
2 212
Smittede/uke
105
Innlagte
632
Døde
344 669
Vaksinerte