Asylsøkere nekter å forlate domkirka

Rundt 100 etiopiere har samlet seg i Oslo domkirke etter en demonstrasjon. De sier de nekter å forlate kirka og har startet sultestreik.

Video Etiopere inntok Oslo domkirke

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi er i domkirka og har søkt husly her fordi vi ikke har noe sted å gå. Vi vil være i kirka, vi har mistet alt. Mange barn, kvinner og voksne er her, sier Bizualem Beza, talsperson for Etiopiske asylsøkeres forening i Norge til NRK.

Han sier de vil bli i kirka til de får det som de vil.

– Vi vil være her inntil vi får rettferdighet, jeg vet ikke om du kan kalle det kirkeasyl, men vi vil bli her inntil videre. Vi krever at sakene våre skal bli vurdert tilstrekkelig. Sakene ble behandlet kollektivt, selv om de sier de ble behandlet individuelt, sier Beza.

Artikkelen fortsetter under bildet

Etiopiere nekter å forlate domkirka

Noen av etiopierne holdt en markering utenfor kirka mandag ettermiddag. De sier de ikke vil forlate kirka før de har fått rettferdighet.

Foto: Espen Evensen / NRK

– Sultestreiker

Etiopiere uten opphold demonstrerte mandag ettermiddag i Oslo sentrum for å rette fokus mot etiopiske asylsøkeres asylrett i Norge.

– Etter å ha levert et brev til Stortinget fortsatte deler av deltagerne til Oslo domkirke. Her hengte de opp plakater på utsiden, før de gikk inn i kirkebygningen klokken 14.15, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Vidar Pedersen.

Han opplyser at de har startet sultestreik.

– Det pågår også en markering på utsiden av kirken. De har hengt opp plakater og tent lys, sier Pedersen.

– Vanskelig for dem og for oss

Olav Dag Hauge

Olav Dag Hauge

Foto: AP

– Dette er en svært vanskelig situasjon, sikkert for dem som har trengt inn, men også for oss. Vi har en uferdig kirke og klare ikke ta imot så mange, sier domprost i Oslo domkirke, Olav Dag Hauge, til NRK.

Blant annet er det ikke varmtvann å oppdrive inne i kirka.

Han sier asylsøkerne har sagt at de ikke har noe annet sted å være.

– Vi har åpen kirke for alle. De kom inn og sa: «her vil vi bo», forteller domprosten.

Kirken har nå tatt kontakt med Stortinget og flere organisasjoner som jobber med flyktninger for å finne ut hva de skal gjøre videre.

Artikkelen fortsetter under bildet

Etiopiere i demonstrasjonstog

De anslagsvis 300-400 etiopiske demonstrantene gikk opp Karl Johans gate og avsluttet markeringen foran Stortinget.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Demonstrerte

De anslagsvis 300-400 demonstrantene gikk opp Karl Johans gate og avsluttet markeringen foran Stortinget mandag ettermiddag. De ber om at situasjonen deres settes på dagsorden.

– Vi lever i frykt og redsel for tvangshjemsendelse. Vi mener at sakene våre ikke har fått tilstrekkelig behandling, sier Beza.

Ifølge UDI oppgir flertallet av asylsøkere fra Etiopia at de risikerer forfølgelse av etiopiske myndigheter som følge av egen eller familiemedlemmers politiske tilknytning, eller som følge av at de selv eller nære familiemedlemmer anklages av myndighetene for å være politisk opposisjonelle.

Les også: Maria Amelie må ut, mens i disse sakene snudde Utlendingsnemnda

314 avslag

Ifølge UDIs statistikk for 2010 søkte 566 etiopiere om asyl i Norge. Av disse fikk 314 avslag. 150 personer fikk innvilget asyl som konvensjonsflyktninger.

De etiopiske asylsøkernes forening trekker blant annet fram bortføring av tusener, angivelig til ukjente steder hvor de utsettes for tortur som grunn til at hjemsendingen ikke bør skje. Mange av dem som demonstrerte mandag, er personer som har bodd årevis i Norge.