Nå drar «MS Innvik» til Nesodden

Teaterbåten «MS Innvik» setter kursen mot Nesodden etter ni år i Bjørvika.

MS Innvik

Teaterbåten «MS Innvik» har ligget til kai ved havnelageret ved operaen i Bjørvika i Oslo i ni år.

Foto: Ruth Lothe / NRK

Teaterbåten «MS Innvik» har ligget til kai ved havnelageret ved operaen i Bjørvika i Oslo i ni år.

Båten ble for kort tid siden lagt ut for salg på finn.no, og de heldige eierene ble Rune Borknes fra Drøbak og Eldrid Lorentzen Forsland fra Nesodden.

Borknes og Lorentsen måtte ut med 300.000 kroner for «MS Innvik»

Båten har fungert som kafé, overnattingssted og teaterscene for Nordic Black Theatre.

På båtjakt

– Vi var på jakt etter en båt, og viste ikke helt hva slags båt vi egentlig var på jakt etter. Så dukket det opp en båt som nok var litt større enn vi hadde tenkt på, men vi tittet på hverandre og nikket, forteller Lorentzen Forsland.

– Forutsetningen var at vi hadde en båtplass, legger Borknes til.

Lehmannsbrygga i Drøbak var førstevalget, og Olav Thon som eier den sa ja, men brygga er ikke verdens beste vinterhavn slik den ligger nå.

Derfor blir Svestad brygge på Nesodden neste hjemmehavn for MS Innvik. Svestad har en noe mindre sentral beliggenhet enn Bjørvika, men de nye rederne tror likevel båten vil holde seg flytende uten offentlig støtte.

– Vi har flere konkrete aktiviteter allerede. Vi har blant annet show og konserter i desember. I tillegg har vi fått masse henvendelser som vi ikke har rukket å sortere end, sier Borknes.

– Vi ønsker å lage en lavterskelscene for lokale og eksterne for musikk, teater, og kunst som lokalbefolkningen kan ha glede av.

Hør de nye eiernes planer for båten. Reporter Ruth Lothe.

Norges første

Den tidligere bilferjen, MS «Innvik», fikk æren av å være Norges første teaterbåt.

Båten ble ombygd til teaterbåt for bruk i fjordbygdene på Vestlandet med hovedscene og plass til 150-200 tilskuere. I Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal var teaterbåten en suksess frem til 2001.

MS Innvik

Båten har ligget til kai i Bjørvika, og fungert som kombinert teaterbåt og serveringssted siden 2001.

Foto: Ruth Lothe / NRK

I slutten av april 2001 ble den kjøpt av Nordic Black Theatre i Oslo, og lagt til kai for godt. Alle sertifikater for sjøveis trafikk var utgått samtidig som hovedmotoren var i dårlig stand.

Frem til i dag har båten ligget til kai i Bjørvika, og fungert som kombinert teaterbåt, serveringssted og bed and breakfast på sommerstid. Nå setter altså båten kursen mot Nesodden.

Går i land

Nordic Black Theatre skal på sin side flytte virksomheten tilbake på fastlandet.

Teateret har siden 2001 holdt til på «MS Innsvik» i Bjørvika, men skal nå ta over lokalene til Teaterkafen på Grønland i Oslo.

Opprinnelig holdt stiftelsen til på Grünerløkka, i Parkteatret.

Les flere nyheter fra Oslo og Akerhus. Følg NRK Østlandssendingen på twitter og facebook.