Hopp til innhold

Anno-effekt for Østfoldmuseene

Olavs hall i Sarpsborg og Anno i Fredrikstad trakk mange gjester til museene i fjor.

Marius Gundersen Anno

Mange besøkende til Anno-landsbyen på Isegran i Fredrikstad er en viktig årsak til økningen i museumsbesøket i fjor. Her er Anno-deltaker Marius Gundersen i ivrig passiar med noen besøkende.

Foto: Beate Grøndahl / NRK

– Mottagelsen har vært overveldende, sier direktør Gunn Mona Ekornes.

Hun og resten av staben kan notere en økning i besøkstallet på 25 prosent i forhold til året før. En viktig forklaring har å gjøre med NRK-serien «Anno», som ble spilt inn på museets område Isegran i Fredrikstad.

Flere lørdager i fjor var det Anno- arrangementer der hvor besøkende kunne oppleve litt av 1700-tallet. Blant annet kunne folk kle seg ut i tidsriktige klær, handle i en krambod, se og lære historiske håndverk eller oppleve en guiding med museets ansatte.

Olavs hall trekker folk

I jubileumsbyen Sarpsborg var det også godt med besøk. 29. juli i fjor innviet kong Harald det nye museumsbygget Olavs hall. I hele høst har folk strømmet til for å besøke museet og gå opp i det 32 meter høye tårnet som gir utsikt over byen.

– Det har blitt tatt imot på en måte som vi bare kan drømme om. Og det fra et bredt spekter av besøkende.

Museumsdirektøren kan fortelle at de nå har mange som bestiller omvisninger utenom den ordinære åpningstiden og pågangen fra skoleklasser har også vært stor.

Men sarpingene vil inn på det nye museet når de har tid i helgen, så i høst bestemte museet seg for å holde åpent både lørdag og søndag.

– Men nå var det også sånn at alle våre julearrangementer hadde besøksrekord, Elingård herregård, Folkenborg museum og ikke minst Borgarsyssel i Sarpsborg. Det har aldri vært så mange innom og julearrangementer har vi kjørt i mange år.

Sarpsborgs historie på 100 minutter

Direktør Gunn Mona Ekornes trekker også fram suksessen med historiske foredrag, kunnskapens Borg.

Til det første arrangementet «1000 år på 100 minutter» med professor Frank Aarebrot ble det solgt 650 billetter og det var ventelister. Og i år blir det en ny rekke med foredrag.

– Det å formidle kunnskap og historie ønsker vi å fortsette med, så liknende tiltak er det ved de fleste avdelingene.