Mulig Munch-maleri kan granskes

Oslo kommune vil likevel være med å undersøke om mulig Munch-maleri kan være en ekte Edvard Munch.

To barn på Stranden

«To barn på stranden» kan være malt av Munch.

Munch-museet satte for to måneder siden foten ned for granskingen av maleriet "To barn på stranden". Etter å ha gjort mindre undersøkelser, konkluderte museet med at maleriet ikke var en ekte Munch.

Kulturbyråd Torger Ødegaard (H)

Kulturbyråd Torger Ødegaard (H)

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Kripos kan undersøke

Men nå åpner kulturbyråd Torger Ødegaard (H) for at maleriets autensitet kan undersøkes:

- Eieren kan be Kripos foreta en slik undersøkelse. Da vil naturligvis Munch-museet bistå Kripos i det arbeidet.

Maleriets eier er Haakon Mehren. Han har stiftet Heddaprisen i norsk teater og kaller seg selv kulturarbeider. Gjennom foreldrenes vennskap med kunstsamleren Rolf Stenersen er han nærmest vokst opp med bilder av Munch på veggene.

Haakon Mehren og dronningene

Haakon Mehren med en dronning i hver arm i 1997.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Kan være verdt millioner

Kulturarbeideren kjøpte maleriet «To barn på stranden» for 5000 kroner for 25 år siden. Greier han å bevise at det er malt av Edvard Munch, er det verdt flere titalls millioner kroner.

Mehren har hele tiden hevdet at norske og utenlandske eksperter har vært positive til videre undersøkelser av maleriet. Det har Munch-museet sagt nei til.

Trolig er det bare fingeravtrykk-eksperter som kan avgjøre om maleriet er en Edvard Munch. For på maleriet er det fingeravtrykk som kan sammenliknes med avtrykk på hundrevis av Munchs etterlatte tuber, palletter og pensler som museet og Oslo kommune eier.

- Veldig gledelig

Byrådens uttalelse kommer som følge av at flere kulturpolitikere ba om en forklaring på Munch-museets avvisning. Dermed kan saken se ut til å bli løst:

- I verste fall så får man bekreftet at det ikke er en Munch. Men i beste fall kan dette være en kulturhistorisk begivenhet av dimensjoner, sier leder av kulturkomiteen, Knut Even Lindsjørn (SV).