Petter Olsen bygger Munch-galleri i Akershus

Mens Oslo-politikerne krangler om hvor Munch-museet skal ligge, har politikerne i Vestby har sagt ja til å la milliardær Petter Olsen bygge et Munch-galleri i Akershus.

Ramme gård

Petter Olsen vil ha et Munch-galleri på Hvitsten i Akershus. Han har nå fått grønt lys for bygggestart av politikerne.

Foto: NRK

Petter Olsen

Petter Olsen vil ha Munch-galleri på Hvitsten.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Petter Olsen vil lage et eget Munch-galleri på gården sin på Hvitsten i Akershus, og har nå fått klarsignal fra politikerne.

– Det er vi veldig glade for. Det gir mulighetene for Vestby å ta posisjon som en Munch-kommune. Ikke minst i forbindelse med jubileet til neste år, da er det 150 år siden Munch ble født, sier Petter Olsen.

Gårdseieren sier arbeidet med å få bygningene klare kan settes i gang for fullt nå som kommunen har gitt grønt lys.

Originalutgave av Skrik

Olsen har en rekke Munch-bilder i sin private samling, blant annet en av de originale utgavene av Skrik. Nå vil han vise fram noen av dem, på et sted Munch var knyttet til. På nabogården bodde og malte Munch, inspirert av omgivelsene.

– Hva er det du vil vise folk her ute?

– Først og fremst kunst han malte her, badebilder, nakne mennesker i solen på stranden, bølgene fra bukten her.

Vil samarbeide med Munch-museet

Petter Olsen håper både på å bli en del av Munchs jubileumsår og å samarbeide med Munch-museet om utstillinger.

Leder for plan- og miljøutvalget i Vestby kommune, Pål Engeseth fra Høyre, synes det er flott at privatpersoner tar på seg ansvaret for å lage museer.

– Når vi kan gjøre slikt sammen med en utbygger som er opptatt av kultur og har penger til å realisere sine drømmer, er det veldig hyggelig, sier han.

– Ville dere heller hatt et offentlig Munchmuseum på Vestby?

– Det hadde vi ikke hatt råd til, så det er ingen aktuell problemstilling.

Tar ikke hele regningen

Petter Olsen vil ikke ta hele regningen alene. Om det offentlige ikke bidrar med penger, er det slett ikke sikkert at folk flest får se bildene som er i hans private samling.

– Vi betaler bygningen,r det interessse for at dette skal bli offentlig tilgjengelig er det positivt om det offentlig kunne stå for utstillingen, ellers blir det trolig ingen utstilling, sier Petter Olsen.

Kulturstrøm

  • Enhver har kulturelle rettigheter

    FNs menneskerettserklæring fyller 70 år i dag. Blant de 30 artiklene finner vi også et eget punkt om kultur. Slik lyder artikkel 27:
    1. Enhver har rett til fritt å delta i samfunnets kulturelle liv, til å nyte kunst og til å få del i den vitenskaplige fremgang og dens goder.
    2. Enhver har rett til beskyttelse av de åndelige og materielle interesser som er et resultat av ethvert vitenskapelig, litterært eller kunstnerisk verk som han har skapt.

    Bilde av FN-logoen