Hopp til innhold

Vil ikke gjøre «russevaksinen» obligatorisk og gratis for alle

Flere fylker og kommuner tar regningen for vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse til russen. Helsedepartementet vil foreløpig ikke ta den inn i vaksineprogrammet.

Rødruss

Tilbudet om gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse gjelder ikke for hele landet.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Foran årets russetid har Folkehelseinstituttet ingen oversikt over hvilke kommuner eller fylker som gir ut gratis vaksiner til russ for å forebygge smittsom hjernehinnebetennelse, eller meningokokksykdom.

Sykdommen er potensielt dødelig, og sist en tenåring døde av meningokokksykdom var i 2015. Den gangen var det ikke en russ som ble rammet.

Men både Oslo, Hordaland og Buskerud er blant fylkene som gir gratis vaksine. I Akershus er det foreslått, og det samme skjer nå i Østfold.

I tillegg tilbyr en del kommuner gratis vaksine til sine russ.

Helsemyndighetene anbefaler at ungdom i alderen 16–19 år skal vurdere å vaksinere seg mot meningokokksykdom. Det gjelder også yngre og eldre ungdommer som deltar i aktiviteter som øker risikoen for smitte og alvorlig sykdom.

En slik vaksine koster 400 kroner, men Helsedepartementet tenker ikke å ta regningen slik at tilbudet blir likt over hele landet.

– Det er opp til den enkelte kommune og fylke å beslutte om de vil tilby vaksinen gratis. Helsemyndighetene har ingen planer nå om gjøre vaksinen gratis, eller ta den inn i barnevaksinasjonsprogrammet, skriver statssekretær Line Miriam Sandberg i en epost til NRK.

Folkehelseinstituttet følger imidlertid situasjonen tett, og gjør en fortløpende vurdering om dette er noe de vil anbefale.

– For lite informasjon

Tett samvær med andre, festing, høyt alkoholforbruk, deling av flasker og sigaretter, aktiv eller passiv røyking og lite søvn er risikofaktorer for å få smittsom hjernehinnebetennelse.

Alle er forhold som ofte forekommer under russefeiringen.

Men risikofaktorene har ikke russen ved Fredrik II videregående skole i Fredrikstad fått vite om fra helsepersonell eller skolen.

Ingrid Hansen og Tuva Høili Pettersen.

Ingrid Synnøve Hansen og Tuva Marie Høili Pettersen tok vaksinen etter å ha blitt informert av tidligere russ. De etterlyser mer informasjon og er glad for at en vaksine kan bli gratis for russ i Østfold fra i år.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

Ingrid Synnøve Hansen og Tuva Marie Høili Pettersen sitter begge i russestyret ved skolen. De tok vaksinen basert på informasjon fra tidligere elever.

– Vi fikk informasjon fra tidligere russ, ikke fra lærere eller andre. Hvis noen hadde stått på mer og informert og forklart hvor farlig det kan være, ville kanskje flere ha tatt vaksinen, sier de to.

– Russen bruker ikke penger på vaksine

Nå foreslår altså Arbeiderpartiet i Østfold fylkeskommune å gi gratis vaksinen til årets russekull. Forslaget går trolig gjennom i Fylkestinget.

TIdligere har Ap i Østfold sagt nei til det samme, men partiets fylkespolitiker Andreas Lervik mener tiden er moden nå.

– Det er klare anbefalinger fra Folkehelseinstituttet. Det er også andre fylker som gjør det samme. Vi ønsker å gi vaksinen til andreklassinger på videregående, og favne mer enn bare russen, sier Lervik.

Prisen for Østfold antar Lervik vil ligge rundt 1,5 millioner kroner. Han tenker at kommunene bør være med på et spleiselag for å få til gratis vaksine.

Ingrid og Tuva mener innføringen av gratis vaksine vil gi et signal til russen om at dette er riktig å gjøre.

– Russen selv prioriterer ikke penger på vaksine. Men hvis det kommer som et gratis tilbud og mer informasjon fra helsesøster vil det vise at det er viktig og at det kan få store konsekvenser dersom den ikke tas.

Epidemien som flatet ut

Forekomsten av smittsom hjernehinnebetennelse var høy i Norge i en tjueårsperiode fra 1975 til 1995. Etter det har antall tilfeller gått tilbake, og i 2017 var det totalt 18 tilfeller, fordelt på alle aldersgrupper.

Etter 2010 har forekomsten av sykdommen blant 16-19-åringer gått gradvis ned. De siste åra har det vært meldt mellom to og ni tilfeller årlig, i 2017 fikk tre personer i russens aldersgruppe meningokokksykdom.

Av de fem som døde av sykdommen i 2016, var ett spedbarn og fire eldre personer. Det foreligger ennå ikke tall for dødsfall som følge av smittsom hjernehinnebetennelse for i fjor.

Vaksinen anbefales tatt i god tid før russefeiringen starter. Beskyttelsestiden er ifølge Folkehelseinstituttet fem år.