Biter til det knaker. Eller?

Den er renslig, snill, svaksynt og sky. Naturelskere mener grevlingen har ufortjent dårlig rykte.

Familien Grevling

FAMILIELIV: En grevlingfamilie har funnet veien til Dagfinn Kolbergs foringsplass i Vestfossen.

Foto: Dagfinn Kolberg

– Det var helt sprøtt. Plutselig skjønte grevlingmoren at det satt et menneske der. Hun skvatt til, rygget bakover og satte seg på et pinnsvin. Pinnsvinet skrek til og grevlingen skvatt til værs og forsvant sammen med ungene, forteller Dagfinn Kolberg, som denne kvelden filmet grevlingmor og hennes tre unger.

Det kan høres ut som en fortelling fra Hakkebakkeskogen. I Vestfossen i Buskerud har Kolberg laget en foringsplass som til tider kan minne om en zoologisk hage. Hit kommer rådyr, rev, pinnsvin og sist, men absolutt ikke minst, har han grevlingbesøk hver natt.

Hun skvatt til, rygget bakover og satte seg på et pinnsvin.

Dagfinn Kolberg, naturelsker

Kolbergs erfaring etter nærkontakt med dyret flere ganger er at grevlingen er en trivelig skapning.

Men alle er ikke like glad i denne krabaten. Det sies at man tidligere puttet grillkull i støvlene ute på jakt fordi grevlinger visstnok biter til den hører lyden av bein som knekker.

Rolig og lite aggressiv

For noen dager siden forvillet en grevling seg inn på et hotell i Drammen. Politiet rykket ut med skjold og køller for å få ut nattens ubudne hotellgjest.

Grevlingbestandene finnes i hovedsak fra Namdalen i Trøndelag og sørover, ifølge Arnulf Soleng, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

Drammen er en av byene i Norge hvor man kan risikere å treffe på grevling i villaområdene. Ifølge Vidar Tandberg, biolog og viltansvarlig i Drammen kommune er det stor grevlingbestand i byen.

Pinnsvin og grevling

SIDE OM SIDE: På foringsplassen til Dagfinn Kolberg spiser grevling og pinnsvin i fred og fordragelighet.

Foto: Dagfinn Kolberg

– Vi har henvendelser fra folk hele sommerhalvåret. Mange føler seg truet og lurer på om grevlingen er farlig for barn eller andre, men grevlingen er rolig og lite aggressiv, sier han.

Må leve sammen

Grevlingen trives i kulturlandskapet og i byen hvor den har hi i store hager og i skogkanter mot bebyggelsen. I hager med frukttrær leter den etter mat om natta. Den er svaksynt, sky og også renslig da den gjør fra seg på ett sted.

Det urbane mennesket må lære seg å leve i samkvem med dyr. Etter hvert som vi fjerner oss fra naturen så blir jo alt som er natur nesten farlig.

Vidar Tandberg biolog og viltansvarlig i Drammen kommune

– Det urbane mennesket må lære seg å leve i samkvem med dyr. Etter hvert som vi fjerner oss fra naturen så blir jo alt som er natur nesten farlig. Det er ikke bra hvis kommende generasjoner har den holdningen, sier Tandberg.

Et problem for hageeiere kan være at grevlingen graver opp plenen på jakt etter meitemark eller at den graver seg hi under garasjen.

Man skal ikke forstyrre et grevlinghi i yngletiden, men det finnes unntak. Graver grevlingen slik at huset får skader kan kommunen gripe inn etter viltloven.

– Under yngletiden er alt vilt fredet. Man må glede seg over at det er dyr i by. Grevling er ikke farlig hvis den ikke blir truet. Jeg har aldri hørt om en grevling som går til angrep på et menneske, sier Tandberg.

Grevlingfamilie

NATTDYR: Grevlingene er nattdyr og trives i frukthager hvor de kan spise nedfallsfrukt og finne meitemark i jorda.

Foto: Dagfinn Kolberg