Hopp til innhold

Martin Kolberg gir seg i politikken

Arbeiderpartiets grå eminense, Martin Kolberg, trekker seg fra sitt siste politiske tillitsverv. Vrakingen av Viken blir hans siste politiske seier.

Martin Kolberg

Martin Kolberg på Folkets Hus i Drammen under striden om oppløsning av Viken.

Foto: Tuva Skei Tønset / NRK

10 dager før han fyller 73 år annonserte Kolberg mandag at han trekker seg som leder av Buskerud Arbeiderparti. Han orienterte partiet søndag. Avgjørelsen kommer en drøy uke etter at representantskapet i Viken Arbeiderparti vedtok å søke Stortinget om oppløsning av storfylket.

Kolberg sto sterkt på i ukene frem mot vedtaket.

Martin Kolberg Bok

Kolberg regnes som en grå eminense i Arbeiderpartiet. Han står ikke alltid i første rekke, men har hatt stor innflytelse i politikken, gjennom mange år.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

En slik sentralisering som Viken representerer, svekker tilhørigheten i befolkningen til de vedtakene som politikken fatter, sa Kolberg da.

Kolberg sier det ikke ligger noen dramatikk bak beslutningen om å tre av.

– Nei, ingen dramatikk og ingenting i kulissene her overhodet. Dette er bare resultatet av en helt naturlig prosess.

Han sier det kommer et tidspunkt der det er riktig å slippe nye politiske krefter til.

Nå vil han bruke tiden sin på andre ting enn politikk fremover, selv om det nok kan bli vanskelig for en gammel sirkushest.

Slutten på en lang politisk karriere

Martin Kolberg ble valgt inn i kommunestyret i Lier i 1971 og har siden den tid hatt en lang rekke verv og posisjoner i politikken.

Det er 48 år siden Arbeiderpartiets tidligere statsminister Trygve Bratteli ansatte ham i den sentrale partiorganisasjonen. Siden det har han vært sekretær i AUF, organisasjonssekretær i Ap, statssekretær ved Statsministerens kontor og i finansdepartementet og partisekretær i Ap i perioden 2000 til 2009. For å nevne noen av mange oppgaver i partiet.

Det politiske engasjementet startet riktignok i fagforeningen da han som tenåring gikk inn i Norsk Skotøyarbeiderforbund på Romika Skofabrikk i Lier. Nesten samtidig meldte han seg inn i AUF, som han har hatt et nært forhold til hele sin politiske karriere.

Martin Kolberg taler på valgvake

Martin Kolberg taler til partifeller på valgvake i 2017.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Det var en tydelig rørt Kolberg som i 2018 ble valgt til leder av Buskerud Arbeiderparti etter å ha blitt vraket til kontroll- og konstitusjonskomiteen som han ledet fra 2013 til 2017. Et verv han selv har fremhevet som et av de viktigste i sin politiske karriere.

To år senere varslet Kolberg at han gir seg som stortingsrepresentant – 11 år etter at han først ble valgt inn.

Les også: Martin Kolberg gir seg på Stortinget

Martin Kolberg sitter i studio i Politisk kvarter
Martin Kolberg sitter i studio i Politisk kvarter

Ikke bare oppturer

Nærmere 50 år i politikken nærmer seg altså slutten. Det har ikke bare vært en dans på roser: Bruddet med barndomsvennen og tidligere statsminister Thorbjørn Jagland, Valla-saken, Giske-saken, striden mellom Gro og Reiulf – Ap-veteranen har opplevd det meste.

Kolberg

Martin Kolberg med tre ord som for ham er blant de aller viktigste.

Foto: NRK

Mange vil nok også huske Martin Kolberg for sin tale på Ap sitt landsmøte i 2005. Med knyttet hånd formanet han: «Fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen» fra talerstolen. Og nettopp fagbevegelsen har vært selve fundamentet i Martin Kolberg sin politiske karriere, ifølge han selv.

Loff i trynet

Men av alle konfrontasjoner Kolberg har opplevd, vil nok «loff i trynet» peke seg ut for mange. Uttrykket ble først kjent da han gjestet Nytt på nytt for vel 15 år siden. Kolberg ble nemlig til stadighet konfrontert av Gro Harlem Brundtland, som mente han så ut som en «loff i trynet».

Martin Kolberg og Gro Harlem Brundtland på Aps landsmøte i 2007.

Martin Kolberg sammen med Gro Harlem Brundtland på landsmøtet i Ap i 2007.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Brundtland oppklarte senere, i en tale under Kolbergs 60-årsdag, at uttrykket stammer fra hennes far og brukes når ansiktsuttrykket avslører at noen ikke har lyst til å gi et direkte eller helt sannferdig svar. Det var visst ikke bare Kolberg som kunne se ut som en «loff i trynet» heller, ifølge Brundtland.

Les også: Jagland forsvarer vrakingen av sin nære venn Martin Kolberg

Torbjørn Jagland og Martin Kolberg
Torbjørn Jagland og Martin Kolberg

Gleder seg til livet videre med Aud

Politikk tar tid, noe familien til en politiker alltid vil føle på kroppen. Kolberg og kona Aud har levd sammen i det politiske livet i 50 år.

– Uten Aud hadde det ikke gått, og nå skal hun få mer tid. Vi har barnebarn, hytte og hus å ta vare på, så det er nok å fylle pensjonisttilværelsen med, sier Kolberg.

Han gleder seg også til å lese noe annet enn dokumenter. Det er flere romanklassikere han har dårlig samvittighet for å ikke ha lest.

Martin Kolberg og kona Aud hjemme i Lier.

Martin Kolberg gleder seg til å få mer tid til kona Aud. Her hjemme i Lier.

Foto: Mats Rønning / NRK

Helt arbeidsløs blir likevel Kolberg ikke. Stortinget har valgt ham inn i representantskapet i Norges Bank.

– Det er noe nytt for meg, men jeg tar med meg mye erfaring som jeg tror kan komme til nytte.

Årsmøtet i Buskerud Arbeiderparti holdes i slutten av mars. Nå har altså valgkomitéen fått beskjed om at tillitsmannen Kolberg går ut av linja.