Jagland forsvarer vrakingen av sin nære venn Martin Kolberg

Da Thorbjørn Jagland droppet sin nære venn og forlover Martin Kolberg fra toppjobben hos Statsministerens kontor, skapte det store overskrifter. Nå forsvarer han seg.

Torbjørn Jagland og Martin Kolberg

NÆRE VENNER: Thorbjørn Jagland og Martin Kolberg var venner fra tidlige år og frem til Jagland som statsminister flyttet Kolberg fra Statsministerens kontor til Forsvarsdepartementet.

Foto: Bjørn Sigurdsøn/Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Tidligere Ap-leder og statsminister Thorbjørn Jagland gir onsdag ut første bind av sin nye bok, «Du skal eie det selv».

NRK fikk tilgang til boka tirsdag kveld.

I tillegg til å gå inn i den brutale maktkampen med sin etterfølger Jens Stoltenberg, og det historiske ultimatumet i 1997, forteller den tidligere Ap-lederen og statsministeren om konflikten med Martin Kolberg.

Martin Kolberg og Thorbjørn Jagland kom begge fra Lier. De var venner fra oppveksten, og hadde et nært samarbeid.

Begge gikk inn i AUF, og fulgte hverandre hele veien opp til partikontoret. Kolberg var også forlover i Jaglands bryllup.

Kolberg var nære venner og forlover

Kolberg var stabssjef ved Statsministerens kontor under Gro Harlem Brundtland fra 1995 til 1996. Men da Jagland overtok som statsminister, ble hans venn og kollega Kolberg flyttet fra SMK til Forsvarsdepartementet.

Det ble oppfattet som en klar degradering, og førte til et brudd i vennskapet. Jagland skriver i boka at det er blitt gjort «et stort nummer» av at han ikke utnevnte Kolberg til stabssjef ved SMK, men heller valgte den mangeårige kvinnesekretæren Britt Schultz.

«Da Martin ble klar over valget av Britt Schultz, kom han ned til meg hjemme på Tranby. Det var kvelden før jeg skulle presentere regjeringen, og han ble sittende til langt på natt. Han var svært skuffet og ville ha meg til å omgjøre beslutningen (…)».

Han fortsetter: «Den kvelden forklarte jeg Martin at jeg ikke kunne ombestemme meg. Jeg hadde spurt en annen. Jeg ble svært lei meg for det som skjedde. At det ble skapt et inntrykk av at jeg sviktet min gamle venn, var dobbelt leit. Jeg tenkte imidlertid at det ikke ville føre til noe godt at jeg fortalte min versjon om det som skjedde.»

Kolberg: – Dette er uriktig

Ifølge Jagland var det nemlig Kolberg som tok initiativ til at han ble flyttet fra SMK til Forsvarsdepartementet, gjennom å antyde at de to burde samarbeide mindre.

Før Jagland ble statsminister i 1996, hadde Kolberg sagt til Jagland at det var lurt at de to skilte lag, står det i boka.

«En kveld i 1995 kjørte vi sammen fra Stortinget på vei hjem til Tranby, der vi begge bodde. Han var da leder for Arbeiderpartiets sekretariat på Stortinget, og jeg var gruppeleder. Etter at vi hadde fylt bensin på Ramstadsletta, sa han plutselig: «Jeg tror det er riktig at vi to nå skiller lag. Vi har fulgt hverandre hele livet. Det er som regel klokt at slikt på et eller annet tidspunkt tar slutt."»

NRK har snakket med Martin Kolberg. Han kaller påstandene som fremlegges i boka uriktige:

– Dette er uriktig. Jeg arbeider nå med min bok, og da skal jeg fortelle hvordan jeg oppfattet dette. Da kommer jeg med min versjon, sier Kolberg til NRK.

Fastholder sin påstand

Til NRK onsdag morgen fastholder Jagland likevel på påstanden i boken, om at det var Kolbergs forslag at de to skulle skille lag profesjonelt.

– Ja, så enkelt er det. Og det fastholdt jeg som en venn av ham da tiden kom at jeg skulle danne regjering.

– Men på det tidspunktet da dette ble sagt, hadde ikke jeg anelse om at jeg skulle komme på Statsministerens kontor. Men han sier at han allerede da hadde planer om å gå dit opp for å forberede at jeg skulle komme. Men det skjønner jeg ikke.

– Hvorfor tok du ikke kontakt med Kolberg for å høre om han ønsket å fortsette som stabssjef?

– Hvis jeg hadde gjort det, så ville jo det blitt sett på som at jeg på en måte presset ham vekk fra det som var hans ønske. Det var rett og slett i respekt for en gammel venn.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger