Hopp til innhold

Martin Kolberg gir seg på Stortinget

– Nå var tiden moden, sier Martin Kolberg (Ap) som har drevet med politikk siden tenårene. Han informerte i dag om at han ikke tar gjenvalg til Stortinget for neste periode.

Martin Kolberg sitter i studio i Politisk kvarter

Martin Kolberg sitter i studio i Politisk kvarter.

Foto: NRK

71 år gamle Martin Kolberg har sittet på Stortinget for Buskerud siden 2009. Han er også medlem av utenriks- og forsvarskomiteen i inneværende periode.

Et langt liv i politikken

Kolberg har hatt mange posisjoner og verv i partiet. Det startet med fagforeningsarbeid da han som tenåring jobbet på Norsk Skotøiarbeiderforbund på Romika i Lier. Han ble medlem der. Nesten samtidig meldte han seg inn i AUF der han etter hvert ble aktiv.

Men nå er tiden moden for å gi seg på Stortinget, synes han.

– Alderen har egentlig ikke vært en avgjørende faktor for min beslutning. Politikk har vært en så viktig del av mitt liv lenge. Men selvsagt har jeg lyst til å gjøre andre ting også, sier Kolberg.

Martin Kolberg fra Stortingets talerstol med stortingspresidenten i bakgrunnen

Martin Kolberg fra Stortingets talerstol med stortingspresidenten i bakgrunnen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Fortsetter som fylkesleder

– Heldigvis skal jeg fortsette som leder i Buskerud Arbeiderparti frem til 2022, sier han.

I 1971 ble Kolberg valgt inn i kommunestyret i Lier der han vokste opp og fortsatt bor. Og i 2009 bar det inn til Stortinget. Da ble Kolberg valgt inn på buskerudbenken.

Fra 2013 til 2017 var Kolberg leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, en jobb han selv mener er en av de viktigste han har hatt. I dag er han medlem av utenriks- og forsvarskomiteen.

Gro Harlem Brundtland og Martin Kolberg på Ap-landsmøtet 2007

Gro Harlem Brundtland og Martin Kolberg på Ap-landsmøtet 2007. Kolberg var statssekretær (stabssjef) ved Statsministerens kontor under Gro Harlem Brundtland fra 1995 til 1996.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Fremhever tre perioder fra politikken

Det er tre ting Kolberg vil fremheve fra sitt lange liv som politiker.

Han var tilsatt som organisasjonssekretær i partiet fra 1973 til 1986.

– I den perioden gjennomgikk partiet en stor fornyelse, og den var også Thorbjørn Jagland med på, som partisekretær. Det var en viktig og givende periode.

– Jeg vil også fremheve perioden da jeg var partisekretær. Da etablerte vi et rødgrønne samarbeidet. Det var en avgjørende periode i moderne, politisk historie. Det var ikke enkelt å få til samarbeidet, og det var heller ikke enkelt innad i Arbeiderpartiet, forteller Kolberg.

Til slutt løfter han frem perioden i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Der satt han i åtte år fra han ble valgt inn på Stortinget i 2009. Den siste perioden var han leder av den.

– Det arbeidet ser jeg tilbake på med glede og stolthet. Jeg mener vi løftet den folkevalgte kontrollen til et høyere nivå. Det var viktig for demokratiet, sier Kolberg.