Hopp til innhold

Markaloven kan bli endret

Kritikerne av markaloven er i ferd med å vinne gehør for at loven er for streng og vil være til hinder snarere enn til glede for frilluftslivet.

Aslak Sira Myhre (f.v.), Tor Øystein Olsen og Vegard Ulvang

”Markageriljaen” Aslak Sira Myhre (f.v.), Tor Øystein Olsen og Vegard Ulvang har fått Stortinget på glid med sin kritikk av markaloven.

Foto: Olav Juven / NRK

Etter all kritikken mot regjeringens lovforslag har Stortingets energi- og miljøkomité utsatt behandlingen av loven i én uke.

Markaloven kan bli endret slik at det blir lettere blant annet å lage skiløyper og utføre enkle byggearbeider. Regjeringspartiet Senterpartiet går nå inn for å endre loven, og etter det Østlandssendingen erfarer, gjør Arbeiderpartiet det samme.

Trioen som satte i gang rabalderet inviterte politikere, presse og markaentusiaster til Skjerven gård i Maridalen i formiddag.

- Livredd for at den vil stoppe aktivitet

- Vi hadde et håp om at vi kanskje skulle klare å få endret noe. Men at det skulle bli så mye debatt som dette og at det skulle komme så langt hadde vi ikke trodd, sier Aslak Sira Myhre.

Under overskriften "Bruk eller hermetisering av marka" gikk herrene Tor Øystein Olsen, Aslak Sira Myhre og Vegard Ulvang til angrep på lovforslaget i et debattinnlegg i Aften for to uker siden. Dermed var levenet i gang.

- Jeg har bodd her i 13 år og sett en rekke eksempler på problemer her, sier Vegard Ulvang.

Han viser blant annet til idrettslag som vil lage skiløyper, men som møter enorm motstand.

- De samme formuleringene går igjen i denne lovteksten. Jeg er livredd for at dette vil stoppe aktivitet og tilrettelegging for barns aktivitet i Nordmarka, Ulvang.

- Intensjonen blir ikke fulgt opp

- Det grunnleggende problemet med loven er at den intensjonen den har, å tilrettelegge for friluftsliv, idrett og naturopplevelser, ikke blir fulgt opp i resten av loven, sier Myhre.

Forsvarerne av markaloven med miljøvernminister Erik Solheim i spissen har forgjeves prøvd å berolige kritikerne med at de ikke har noe å frykte, men tolker loven for strengt. Kritikerne svarer at en lov som er så uklar og gir så mye rom for tolkning er for dårlig.

"Markageriljaen" Olsen, Sira Myhre og Ulvang krever nå konkrete endringer. Blant annet vil de ha slått fast at bygge- og anleggstiltak som fremmer lovens formål skal være lov, for eksempel anlegging av skiløyper og oppussing av markastuer. Dessuten vil de fjerne det generelle bygge- og anleggsforbudet for landbruket.

- Hermetisering av aktivitet

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

På Skjerven gård fikk de full støtte fra Senterpartiet. Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen regner med å få også de andre regjeringspartiene med seg nå som komitéinnstillingen er utsatt.

- Det er behov for å gå grundigere inn i saken. Nå er det en felles forståelse for å gjøre en bedre jobb, sier Lundteigen.

- Hva er det grunnleggende problemet med loven slik den foreligger i dag?

- Den er for konserverende, den er på sett og vis en hermetisering av aktivitet. Det er ikke fornuftig. Vi må sikre en utvikling som fremmer formålet, de gode verdiene, friluftsliv, idrett og bruk av området på en forstandig måte, sier han.

LES OGSÅ:

KrF dumper markaloven

Mener markagrensa presses på kommunene uten innspill