Hopp til innhold

Markaboere øyner håp

Oslo kommune vil tvangsflytte 20 familier i marka. Beboernes redning kan bli en planlagt barnehage.

Maridalsvannet
Foto: Nilsen, Heidi B. / SCANPIX

Velforeningen på Sørbråten mener at den planlagte kjempebarnehagen innerst i Maridalen må føre til at tjue familier i Nordmarka slipper å bli tvangsflyttet.

Oslo kommune vil flytte familiene, fordi de bor i hus som kan forurense drikkevannet.

Men ifølge velforeningen viser  byrådets nye barnehageplaner ved Skar leir at problemene med forurensning kan løses, mener Eivind Selvig i Sørbråten vel. 

- Ulovlige boliger

Striden om boligene i Sørbråten har pågått i flere tiår.

Sørbråten ligger ved togstasjonen på Movann mellom Nordmarka og Lillomarka. I området er det omlag 200 boliger.

Mange ble først bygget som hytter og er siden utvidet til helårshus. Men ingen av dem er knyttet til Oslos kommunale kloakknett. Kloakken har de kontroll med selv i et lukket system, mens gråvannet går rett i bakken.

Kommunen mener at en tidel av husene bare er hytter som ulovlig er tatt i bruk som helårsboliger. Derfor vil de tvangsflytte tjue familier som kan forurense Oslos drikkevann. 

- Samme situasjon

Men når byrådet nå vil bygge en barnehage for flere hundre barn i området så bør det få konsekvenser for de tjue familiene, mener altså velforeningen i området.

- Når man kan øke aktiviteten med en stor barnehage i Maridalen, som er i samme situasjon og omtrent samme avstand fra Maridalsvannet, så bør jo dette også kunne løses på Sørbråten, sier Eivind Selvig i Sørbråten vel. 

- Og det er jo det vi har hevdet hele tiden, at det finnes renseløsninger som er gode nok, legger Selvig til.

- To forskjellige ting

Men byrådssekretær for byutvikling, Sigurd Knudsen, mener barnehageplanene på Skar ikke kan sammenliknes med problemene på Sørbråten.

- Her er det snakk om to helt forskjellige typer bruk, og jeg vil ikke forskuttere behandlingen av hverken Sørbråten-spørsmålet eller utformingen og bruken av Skar leir nå, sier Knutsen. 

Politisk nøtt

Sørbråten er ikke bare et mulig helseproblem, men også en politisk nøtt for Oslo kommune. Saken har vært en kasteball i kommunen de siste ti år.

For et halvt år siden ble saken påny oversendt rådhuset, men der har politikerne bestemt å utsette behandlingen til etter høstens valg.