Hopp til innhold

Drikkevann kan stanse barnehage

Frykt for forurensning av Oslos drikkevann, truer med å stanse kjempebarnehage i Maridalen.

Maridalsvannet
Foto: Nilsen, Heidi B. / SCANPIX

Byrådet vil gjøre den gamle militærleiren på Skar til gigantbarnehage. Helsemyndighetene frykter imidlertid at det kan ødelegge drikkevannet for hovedstadens innbyggere.

- Vi har vært lite glad for å se ny, økt aktivitet. Vi har alltid sagt at vi fraråder å øke aktiviteten i området, sier seksjonsleder i Helse- og velferdsetaten, Kjell Sandaas.

Parasitter og diaré

Oslos innbyggere vil ikke klare seg mange dagene uten hovedstadens viktigste drikkevannskilde, Maridalsvannet. Derfor har myndighetene i flere tiår ført en hard kamp mot farer for at det kan bli forurenset, slik det skjedde i Bergen for tre år siden.

Der ble 1500 mennesker syke av Giardia-parasitter, og Bergen kommune kan bli nødt til å punge ut millioner av kroner i erstatning til ofre for helsefarlig drikkevann.

Det er slik forurensning Oslos helsemyndigheter vil unngå.

- Det vanligste er diaré og febersykdom som kan følge med salmonellabakterier. Vi har også parasitter og virus som vi har sett andre steder som kan avstedkomme ubehageligheter, sier Sandaas.

Giardia-parasitten.

Giardia-parasitten

Foto: NRK Brennpunkt

Barnehage ikke velkommen

For å beskytte Oslos drikkevann er husdyr rundt Maridalsvannet blitt slaktet, serveringssteder har ikke fått starte opp, hytter er nektet omgjort til boliger og forsvarets leir på Skar er altså nedlagt.

En gigantbarnehage i området vil være en ny forurensningstrussel, mener Sandaas.

Også Vann- og avløpsetaten er kritisk til planene. En gigantbarnehage er i dag ikke tillatt på Skar og vil kreve ny godkjenning.

- For oss er det jo vesentlig å se hele Maridalen under ett. Det er totalbelastningen som er det vesentlige, sier seksjonsleder i vann- og avløpsetaten, Nils Saltveit.

Barnehage (Illustrasjonsfoto)

Illustrasjonsfoto

Foto: Tor Sivertstøl / NRK

 

- Vil det beste for folk

Byrådet ønsker å starte en barnehage på Skar så raskt som mulig, men det er ikke klart hvor mange hundre barn den skal ha plass til.

- Vi ønsker så mange som mulig. Det vi ønsker er å utnytte Skar leir til beste for befolkningen i området. Utnyttelsen må tilpasses det som er mulig med den beliggenheten leiren har, sier byrådssekretær for byutvikling, Sigurd Knudsen.

Nytt renseanlegg

Vannverket bygger nytt renseanlegg for Maridalsvannet. Anlegget koster over 700 millioner kroner og står ferdig neste år, men det er ikke noe klarsignal for å øke forurensningen til Oslos drikkevann. 

- Situasjonen er faktisk slik at Oslos drikkevann ikke er godkjent, fordi vi ikke har god nok rensing. Det vi får med Oset renseanlegg er en oppfyllelse av forskriftens krav - det er ikke mer enn det, sier Sandaas.