Hopp til innhold

Må vekk fra Sognsvann innen en uke

Romfolk som har teltet ved Sognsvann i Oslo fikk i dag beskjed om at de må bort innen torsdag neste uke.

Romleir på Sognsvann

Namsmannen vil torsdag til uka be beboerne i leirene ved Sognsvann om å forlate området. Arkivfoto.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

Statsbygg, som eier området, har gått rettens vei for å få fjernet leiren, og etter flere runder har retten sagt sitt og området vil bli ryddet.

Hege Njaa Rygh

Hege Njaa Rygh i Statsbygg.

Foto: Mette Randem / Mette Randem

– Dette området er ikke tilrettelagt for permanent bosetting eller en leir, dette er et friluftsområde. Vi er fornøyd med at vår sak har fått medhold slik at vi kan få håndtert området på en skikkelig måte og sørge for at det er allment tilgjengelig, sier kommunikasjonssjef i Statsbygg, Hege Njaa Rygh.

Namsfogden varslet i dag beboerne i leiren om kjennelsen fra Lagmannsretten og at de må forlate området innen torsdag neste uke.

– Vi har vært oppe på Sognsvann i dag med informasjon om at det vil bli gjennomført en fravikelse på torsdag i neste uke, dersom de ikke fjerner tingene frivillig, sier Birthe Pihl, som er seksjonssjef hos Namsfogden.

Vet ikke om de vil flytte frivillig

I begynnelsen av juni fremmet Statsbygg en begjæring om å fjerne leiren øyeblikkelig. Lagmannsretten har nå forkastet en anke som kom etter at Byfogden bestemte at de måtte flytte fra området.

– Dette har ikke gått den veien som klienten ønker og vi vurderer sammen med klienten om det er fornuftlig med en anke til Høyesterett, sier advokat Cecilie Schjatvet.

– Vil de flytte frivillig?

– Jeg har ikke fått snakket med dem ennå, og vet ikke hvordan de har tenkt å forholde seg til dette, sier Schjatvet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Protest mot utkastelse

Beboerne i leiren protesterte mot utkastelse i september.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

– Kaster det de ikke tar med seg

Namsfogden vil sørge for at området blir ryddet til uka.

– Vi drar opp dit på torsdag og er i dialog med politiet slik at de også kan bistå. De vil bli bedt om å forlate området og ta med seg alle tingene sine. Dersom de ikke tar med seg alle tingene sine, vil de bli kastet, sier Pihl.

Dette er det andre året hvor det er strid om hvorvidt romfolket har lov til å slå leir i skogen ved Sognsvann. Dersom det blir leir der på nytt, mener Statsbygg de har en god sak.

– Hva gjør dere om de kommer tilbake?

– Vi mener vel at vi da har et godt grunnlag for en ny utkastelse og kanskje da uten de rettsprosedyrene vi har vært gjennom til nå, men at vi kan få umiddelbar hjelp til å få gjennomført en utkastelse om det skulle komme noen tilbake, sier Rygh i Statsbygg.

Statsbygg vil fjerne teltleirene ved Sognsvann.

Romleir ved Sognsvann. Video fra 04. juni 2013.

Rom-folk har slått leir på Sognsvann i Oslo

Romleir ved Sognsvann. Video fra 2012.