Lærere skal lære mer om vold og overgrep

Lærere har ikke nok kunnskap eller ferdigheter til å håndtere vold og seksuelle overgrep mot barn og unge. Nå blir det endringer på det.

Barnehage

Alle som skal jobbe med å lære bort skal kunne mer om overgrep og vold enn de gjør i dag. Illustrasjonsbilde

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Slik vi oppfatter det så vil lærere få så mye kunnskap at det skal være mulig å se tegn som gjør at en kan reagere, sier Eidbjørg Sandes Hansson, studieleder for barnehagelærerutdanningen ved Høgskolen i Sør Øst Norge.

Hun understreker at læreren aldri blir et fagmenneske.

– Forhåpentligvis vil alle som utdanner seg fremover få nok kunnskap til å se tegn slik at en kan kontakte de som er fagpersoner på området.

Menn i barnehagen

Fredag ble en 31 år gammel mann pågrepet av sivilt politi i barnehagen i Bergen han jobber i, siktet for overgrep mot en fire år gammel gutt. Han har siden innrømmet flere overgrep mot barn. Nå er mannen siktet for overgrep mot fem barn i to barnehager i Bergen.

Overgrepssaken i Bergen har vært samtalene rundt mange lunsjbord i barnehager over hele landet. Andre menn med jobb i barnehager har også følt seg mistenkeliggjort som følge av saken i Bergen. Nå skal kunnskapen om å avdekke vold og overgrep økes.

Endringer fra høsten

Kunnskapsdepartementet har nå sendt ut en ny læreplan som skal gi økt kunnskap om vold og seksuelle overgrep til lærere i alle utdanningsinstitusjoner. Endringen skjer fra 1. august i år.

NRK har vært i kontakt med Kunnskapsdepartementet, men verken statsråd Torbjørn Røe Isaksen eller statssekretæren hadde mulighet til å kommentere saken.

– Det er avgjørende at lærere som møter barn og unge, har kunnskap om hvordan de skal se og fange opp ofre for vold og overgrep, sa statsråd Torbjørn Røe Isaksen til avisa Vårt Land i vinter.

Ingen fagperson

Kunnskapsministeren ønsket at etter avsluttet lærerutdanning skal nye lærere være satt i stand til å:

• identifisere særskilte behov hos enkeltbarn.

• identifisere tegn på vold eller seksuelle overgrep.

• iverksette nødvendige hjelpetiltak.

– Overgrep og vold er et veldig vanskelig tema, men jeg synes det er et stort steg i riktig retning at dette nå blir en viktig del av opplæringen, sier Eidbjørg Sandes Hansson.

Dette er utdanningene som nå får nye rammeplaner:

  • Barnehagelærerutdanning,
  • Samisk barnehagelærerutdanning,
  • Fagskolelærerutdanning i praktiske og estetiske fag,
  • Lektorutdanning,
  • Praktisk pedagogisk utdanning
  • Praktisk pedagogisk utdanning for yrkesfag 8–13
  • Grunnskolelærerutdanningene for 1–7 og 5–10