Hopp til innhold

Menn i barnehager føler seg mistenkeliggjort

DRAMMEN (NRK): Virksomhetsledere og styrere i barnehagene ønsker å skjerme de mannlige ansatte for å unngå at de blir feilaktig mistenkeliggjort av foreldre etter overgrepssaken i Bergen.

Fredrik Bjugn Sørensen, Brannposten barnehage

Prosjektet «Menn i barnehagen» jobber med å ta vare på mannlige ansatte etter nye overgrepsavsløringer.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Det er kjedelig å tenke på at vi som menn kan bli sett på som noe annet enn det vi er, sier Fredrik Bjugn Sørensen som er pedagogisk leder i Brannposten barnehage.

– Vi er menn som liker å jobbe i barnehage og at barn skal få det de har krav på. Trygghet og omsorg. Når noen ødelegger det så er det trist både for allmennheten og for alle andre menn som jobber i barnehage, forklarer Bjugn Sørensen.

Bakgrunnen er blant annet overgrepssaken som nå rulles opp i Bergen, samt saken som i fjor dukket opp i Tromsø.

Vil ivareta mennene

Ole Magnus Hetland, Prosjektleder Menn i barnehagen, Drammen

Ole Magnus Hetland mener det er viktig å snakke sammen når slike saker dukker opp, slik at man er bedre forberedt hvis det skjer igjen i fremtiden.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

I Drammen drives prosjektet «Menn i barnehagen», der målet er å ta vare på menn som allerede jobber i barnehagene, samt rekruttere flere.

Prosjektleder Ole Magnus Hetland, sier han umiddelbart tok kontakt med mennene.

– Da denne saken rullet opp sendte jeg en tekstmelding og skrev at «har dere behov for en liten oppmuntrende samtale med meg, så er jeg der», sier Hetland.

– Når det kommer en slik sak så er det viktig at vi ivaretar de mennene som gjør en betydningsfull jobb for barna hver eneste dag, forklarer han.

Skjermer ansatte

Anne Hofstad Dahl, virksomhetsleder barnehage i Drammen kommune

Anne Hofstad Dahl sier de har forståelse for at foreldre reagerer på saken i Bergen.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Kommunen sier de passer på de mannlige ansatte.

– De må skjermes i den situasjonen vi er. Og det er klart at de kan bli bekymret for hvordan de blir sett på av foreldre. For foreldre reagerer selvfølgelig sterkt på den forferdelige saken i Bergen. Men vi stoler på at våre ansatte har de kvalitetene de skal ha for å jobbe i våre barnehager, forteller Anne Hofstad Dahl, virksomhetsleder barnehage i Drammen kommune.

Fredrik Bjugn Sørensen sier han er glad for å ha et nettverk å kontakte.

Fredrik Bjugn Sørensen, pedagogisk leder i Brannposten barnehage

Fredrik Bjugn Sørensen sier det er trist hvis slike saker ødelegger for alle menn som jobber i barnehage.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Jeg tror det er bra å ha kollegaveiledning og snakke med sin styrer om eventuelle dilemmaer som dukker opp. Ikke minst snakke med andre menn i andre barnehager.

Må anerkjenne at foreldre er engstelige

Prosjektlederen mener den jobben de gjør er svært viktig.

– Vi mener det er viktig å ha begge kjønn representert, fordi det gjenspeiler samfunnet. Vi er gode rollemodeller, uavhengig av hvilket kjønn det er, sier Hetland.

Han understreker allikevel at de må anerkjenne at foreldre kan være mistenkelige og engstelige, fordi de ønsker det beste for sine barn.

– Vi må snakke om det når sånne saker kommer. For de kommer igjen, og da tenker jeg at det er noe med å være forberedt og prøve å skjerme og ivareta, slik at mennene fortsetter å jobbe i barnehage videre. Det er kjempeviktig, avslutter Hetland.

Flere nyheter fra NRK Buskerud