Hopp til innhold

Kreditorer krever luksusbilbutikken Auto-Forum for over ni millioner kroner

Bostyrer har aldri opplevd så mange og store krav etter en konkurs.

Auto-Forum

Flere kunder hevder de ble lurt av bilselgeren, Geir Bråthen, fra Drammen, derav en rekke norske kjendiser.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Det er kommet inn krav på 9.2 millioner kroner etter at luksusbilbutikken Auto-Forum ble slått konkurs. Flere kunder hevder de ble lurt av bilselgeren, Geir Bråthen, fra Drammen, derav en rekke norske kjendiser.

Advokat Martin Wøien Gilhuus

Bostyrer Martin Wøien Gilhuus sier det har kommet inn uvanlig mange krav.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

Ifølge bostyrer Martin Wøien Gilhuus er det kommet inn krav fra 57 kreditorer.

– Det er mange krav, mange kreditorer. En god del flere enn vanlig. Når vi også vet at det ikke har vært skiftesamling enda, og det har vært ferie, så vil det bli flere krav. Så det er mange kreditorer her som har tapt penger, forklarer han.

Verdiene er borte

I april i år fortalte NRK om bilselgeren Geir Bråthen fra Drammen som solgte luksusbiler til en rekke norske kjendiser og finanstopper. Omsetningen økte fra 24 millioner kroner til 187 millioner på ett år. Men plutselig var butikken stengt, og flere kunder og investorer hevder de ble lurt av bilselgeren. I tillegg skylder selskapet mye penger, men det er lite igjen av Auto-Forum.

– Det som har vært av verdier, det er solgt eller borte. Slik at når vi var på befaring i forretningslokalene kort tid etter konkursåpning så var det kun noen klær og litt småting som lå igjen der, sammen med regnskap og bilag, men alt av store verdier er ute av boet, sier Wøien Gilhuus.

Politiet avventer skatteetaten

Det største kravet kommer fra investor Dag Høili. Han hevder han ble lurt av Bråthen da han investerte flere Koenigsegg i millionklassen i selskapet. Høili har bestilt og betalt en gransking av regnskapene for 2011.

Politiadvokat Hans Lyder Haare

Politiadvokat Hans Lyder Haare sier de avventer granskingen av regnskapene.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

Politiadvokat Hans Lyder Haare sier de har satt etterforskningen på vent mens PWC og skatteetaten gransker regnskapene.

– Jeg har faktisk gjort en god del, men vår etterforskning må basere seg på de rapportene som kommer fra skatteetaten og fra PWC.

– Dere vet at det foreligger doble regnskaper for 2011. Er ikke det nok til at dere starter egne undersøkelser?

– Det er det for så vidt, men i og med at skatteetaten har vist interesse for denne saken så er det naturlig for oss å bruke dem for å avdekke eventuelle regnskapsmangler og regnskapsjuks, sier Haare.

Kommer til å møte i tingretten

Utkastet til rapporten fra PWC, som NRK har fått tilgang til, viser at det finnes to regnskaper for 2011. Det er registrert 277 transaksjoner mellom selskapet og Geir Bråthens private konto. De fleste av disse transaksjonene er mindre utlegg og private uttak, men det dreier seg også om et større, ulovlig lån til en luksusbil, en Lamborghini.

Advokat John Christian Elden

Bråthens advokat, John Christian Elden, hadde ikke anledning til å kommentere saken.

Foto: NRK

NRK har vært i kontakt med Bråthens advokat John Christian Elden, men han hadde ikke anledning til å kommentere saken.

Advokat Wøien Gilhuus sier Bråthen vil møte når det er skiftesamling i Drammen tingrett på mandag.

– Jeg har sagt til han at han som styreleder i Auto-Forum A/S har en plikt til å møte, og det forventer jeg at han gjør.

– Er det noen som helst mulighet for at kreditorene kan få pengene sine igjen?

– Hvis en kreditor til syvende og sist skal ha penger så må man nok gå på Bråthen personlig og et styreansvar, avslutter Wøien Gilhuus.