Hopp til innhold

Koronaviruset sprer seg på sykehjemmene: – Krevende å håndtere demente beboere

Å holde demente på sykehjem fra hverandre under en pandemi, kan være krevende for helsepersonell. – De er spesielt glade i en klem, sier professor Bettina Husebø.

På sykehjem

KREVENDE: Å holde beboere på sykehjem adskilt fra hverandre, kan være utfordrende.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Over 80 prosent av beboere på norske sykehjem har en demenssykdom, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

– Det er krevende å håndtere demente beboere når man som helsepersonell er iført smittevernutstyr og må etablere nye rutiner som kan bidra til usikkerhet og uro, sier Espen Rostrup Nakstad til NRK.

Han forteller at det er praktisk vanskelig å holde beboere adskilt fra hverandre.

– Mange kan nok også bli skremt av å se ansatte og pårørende med munnbind som de kanskje ikke kjenner igjen.

Bettina Husebø er professor i eldremedisin ved Universitetet i Bergen. Hun forteller at personer med demens kan glemme at de står midt oppi en pandemi.

Dette kan gjøre at de ikke følger smittevernrådene.

– Og de er spesielt glade i en klem. De har et stort behov for det.

Flere dødsfall

Den siste tiden har det vært flere utbrudd på sykehjem. På Villa Skaar Valstad i Eidsvoll har seks beboere mistet livet.

Les også: Tone tok farvel med moren i fullt smittevernutstyr

Tirsdag hadde ni beboere og ni ansatte fått påvist smitte på Årvoll omsorgssenter i Oslo.

Samme dag døde også en beboer ved Midtåsenhjemmet. Det er det første korona-dødsfallet på et sykehjem i Oslo siden juni, og det 37. siden pandemien startet.

Denne uken registrerte også Bergen sitt 32. koronarelaterte dødsfall på sykehjem. Nakstad sier at utbrudd på sykehjem og andre helseinstitusjoner er alvorlig.

– Det kan medføre mange sykdomstilfeller og dødsfall, Det kan også føre til videre smittespredning som er ressurskrevende å håndtere.

Espen Rostrup Nakstad

ASSISTERENDE HELSEDIREKTØR: Espen Rostrup Nakstad.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Onsdag var 47 ansatte ved Oslos sykehjem og helsehus smittet, ifølge NTB.

Les også: Data fra hjernen hans kan gi svar på demensgåten

Det viktigste for å hindre spredning, er å sikre at ansatte og pårørende er friske når de kommer til sykehjemmet, sier Nakstad. De kan heller ikke ha vært i kontakt med smitteførende personer den siste tiden.

– I tillegg er bruk av smittevernutstyr helt vesentlig for å redusere sannsynligheten for smitte fra personer som ikke har symptomer.

– Viktig med stabilitet

Husebø sier at personer med demens ofte har andre sykdommer. Derfor er det spesielt viktig med stabilitet og kontinuitet, ifølge Husebø.

Les også: De som glemmer

Hun tar til orde for å gjøre flere deltidsstillinger ved sykehjem om til heltidsstillinger. Det vil redusere antall ansatte, men øke kompetansen blant disse.

Pasienter med demens kan begynne å oppføre seg annerledes hvis de er koronasmittet, påpeker hun. Derfor er det viktig at det er de samme personene som følger pasientene over tid. Dette så de lett kan legge merke til eventuelle endringer.

Bettina Husebø

PROFESSOR I ELDREMEDISIN: Bettina Husebø ved Universitetet i Bergen.

Foto: Lene Granli / NRK

– Bør ikke ha flere arbeidsplasser

Carl Magnus Jensen er kommuneoverlege i Eidsvoll. Han sier sykehjemsansatte ikke bør har flere arbeidsplasser under en pandemi.

Vi har ikke juridiske grunnlag for å hindre folk i å ha flere arbeidsgivere. Men det har vært en dialog på tvers av kommunene i Gardermoen-regionen om å få til en felles forståelse av retningslinjer.

Nakstad sier arbeidsgivere må gjøre en risikovurdering og sikre at det ikke blir smitte mellom institusjoner eller internt mellom ulike avdelinger.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo